3 soorten Tochtstrips – Welke past het beste in uw situatie.

Welke soorten tochtstrips zijn er? En hoe vindt u de juiste tochtstrip, voor de beste tochtwering?

Tochtstrips zorgen ervoor dat er geen onaangename tocht in uw huis ontstaat en dat de warme lucht in de kamer blijft. Ook zorgen ze voor minder energie verbruik, zeker niet onbelangrijk in deze dure tijd.

welke soorten tochtstrips kopen welke past in uw situatie

Welke soorten tochtstrips zijn er.

Er zijn enkel- en dubbelzijdige tochtstrippen of modellen met een borstelafdichting. De meest voorkomende en beste tochtstrips vindt u hier in dit artikel.

De 3 beste en goedkoopste tochtstrips

1- beste dubbelzijdige tochtwering om op maat te knippen

2- beste zelfklevende tochtwering

3- beste enkelzijdige tochtwering voor ramen en deuren

De beste dubbelzijdige deur tochtstrip.

De beste deur tochtstrip kopen
Kijk hier voor de beste aanbiedingen.

Deze deur tochtstrips zijn ca. 95 cm breed en kunnen op maat geknipt worden. Het houdt tocht en kou tegen, evenals lawaai van buiten. De tochtwering is eenvoudig te installeren en bovendien geschikt voor alle soorten vloeren en deuren. U kunt het kopen in verschillende verpakkingsgrootten (1 tot 5 stuks) en daarom krijgt u ook een hoeveelheidskorting.

Klanten van dit product waarderen vooral de kwaliteit en de mogelijkheid om het op maat te snijden. Dus als u op zoek bent naar een dubbelzijdige tochtwering die u precies op de breedte van uw deur kunt maken, dan is dit de tochtwering voor u.

De beste zelfklevende tochtwering

tochtstrips zelfklevend eenvoudig op maat maken
kijk hier voor de goedkoopste aanbiedingen

Deze tochtwering is gemaakt van milieuvriendelijke siliconen die bijzonder goed bestand zijn tegen warmte en kou. Het kan op de deur worden gelijmd, zodat u deze niet hoeft te beschadigen met schroeven of dergelijke. De lijm is ook weerbestendigheid.

Mensen die dit product al gekocht hebben, hebben de eenvoudige installatie als bijzonder positief ervaren. Bovendien laat de tochtwering geen koude lucht door en houdt de warmte in de kamer. Als u op zoek bent naar een tochtwering die u ook aan uw voordeur of terrasdeur kunt bevestigen, dan is dit de juiste voor u vanwege zijn weersbestendigheid.

De beste enkelzijdige tochtwering voor ramen en deuren

goedkoopste tochtstrips
Hier goedkope tochtstrips kopen

Deze tochtstrip kan worden gebruikt voor zowel ramen als deuren. Het is 90 cm breed en kan worden besteld in een effen of een meer opvallende look. In totaal weegt het 700 g, wat zorgt voor een betrouwbare houvast.

Kopers zouden dit product kopen vanwege het uiterlijk en de prijs-kwaliteitverhouding. De tochtstrook is zeer betrouwbaar en het gewicht is perfect afgestemd op het nut ervan. Dit is dus het juiste product voor u als u een tochtwering zoekt die niet alleen praktisch maar ook mooi is.

Tochtstrips kopen? Dit moet u weten.

Wat is tochtwering? zoals de naam al zegt, is een tochtstrip er om tocht tegen te houden. Als u het gevoel hebt dat de warme lucht in uw kamer niet binnen wordt gehouden of dat koude lucht naar binnen blijft stromen, kan een tochtwering snel verbetering brengen.

Er zijn veel verschillende soorten tochtstrips, die wij later in dit artikel zullen toelichten. De modellen variëren van eenvoudig en praktisch tot zeer decoratief. Er is dus zeker iets voor elke smaak.

Hoe werken tochtstrippen?

Een tochtstrip wordt in principe geïnstalleerd of gebruikt waar de koude lucht vandaan komt of de warme lucht naar buiten stroomt. Dit zijn meestal spleten onder deuren of (kierende) ramen.

Dit betekent dat tochtstrips bijvoorbeeld aan de deur worden bevestigd of voor de deursleuf worden geplaatst. Het luchtdichte materiaal van de tochtwering houdt uw kamer tochtvrij en langer warm.


Voor wie is een tochtwering geschikt?


Als u bekend bent met de situatie dat u op bepaalde plaatsen koude en onaangename luchtstromen ervaart, kan een tochtwering u helpen. Eenvoudig geplaatst, kunt u de warmte in de kamer houden en energie besparen.

Naast kou en onaangename kille woonsituatie kan een tochtwering ook de moeite waard zijn als u wilt besparen op uw stookkosten. Omdat u de kamer niet meerdere keren hoeft te verwarmen, heeft het ook een positief effect op uw gasrekening.

Hoeveel kost een tochtstrip?

U hoeft niet veel geld uit te geven aan een goede tochtwering. Soms kunt u isolatie pakketten vinden die meerdere tochtstrips tegelijk verkopen. Zo kunt u nog meer besparen.

 • Tochtstrippen met borstelafdichting: dit model is al verkrijgbaar vanaf vijf euro. U kunt de borstelafdichting zelf ook op rollen per meter kopen. Een meter zou dan nog maar een paar euro moeten kosten. Je kunt dan de lengte afknippen die U nodig hebt.
 • Enkelzijdige tochtstrip: Een enkelzijdige tochtstrip kost tussen zeven en twintig euro.
 • Dubbelzijdige tochtstrip: Dit type tochtwering kost tussen twaalf en 25 euro. Dubbelzijdige tochtstrips zijn meestal verkrijgbaar in meervoudige verpakkingen, zodat u ze op meerdere deuren kunt aanbrengen.
 • Waar kan ik tochtstrips kopen?
 • Tochtstrips vindt u vooral online en bij meubelzaken of bouwmarkten.

Zijn er alternatieven voor tochtstrips?

Er zijn niet zoveel alternatieven voor goedkope tochtstrips. Meer geschikt als tijdelijke oplossing is het gebruik van een handdoek of een deken. U kunt ze oprollen en bijvoorbeeld op tegen de deurkier leggen. Helaas laten beide opties nog steeds lucht door.

U bereikt dus geen volledige afdichting, maar wel een vermindering van de tocht.

Welke tochtstrip past bij uw situatie

Welke soorten tochtstrips zijn er en welke is de beste ?

Wat zijn de kenmerken van een tochtborstel en wat zijn de voor- en nadelen?

U bevestigt een tochtwering met een borstelafdichting rechtstreeks op de deur. Dit betekent dat het altijd op zijn plaats blijft, zelfs wanneer de deur wordt geopend en gesloten, en dat u het niet opnieuw hoeft te plaatsen. U kunt de voor bevestiging benodigde aluminium strips in verschillende lengtes kopen of ze zelf op de breedte van uw deur snijden.

Als uw borstel versleten of beschadigd is, kunt u hem vaak gemakkelijk vervangen door een schuifmechanisme. Aangezien de borstelafdichting ook op rollen verkrijgbaar is, is het ook mogelijk deze op de juiste lengte te maken.

Voordelen borstel tochtstrips

 • Direct aan de deur bevestigd
 • Kan in verschillende lengtes worden besteld
 • Borstel kan worden vervangen

Nadelen borstel tochtstrips

 • Niet decoratief
 • Wordt gemakkelijk vuil
 • Snelle slijtage

In tegenstelling tot eenzijdige tochtstrippen zijn deze met een borstelafdichting niet bijzonder decoratief. U kunt hier niet kiezen voor verschillende motieven, die de sfeer in de kamer kunnen verbeteren.

Stof en vuil verzamelen zich tussen de afzonderlijke borstelharen en kunnen niet gemakkelijk worden verwijderd.

De borstelafdichting schuurt over de vloer telkens als de deur wordt geopend en gesloten, waardoor deze slijt. Dit betekent dat deze steeds korter wordt, waardoor er weer tocht onder doorkomt. U moet de borstelafdichting dus regelmatig vervangen om een goede afdichting te behouden.

Enkelzijdige tochtstrip de voor- en nadelen

Wat onderscheidt een eenzijdige tochtwering en wat zijn de voor- en nadelen?

Enkelzijdige tochtstrips zien er bijzonder decoratief uit. Je hebt een enorme keuze aan verschillende motieven.

Van welke stijl van inrichten u ook houdt, hier zal altijd iets voor u bij zijn. Er zijn ook verschillende ontwerpen voor kinderkamers met zachte dierenkoppen, zodat u bijvoorbeeld een tochtborstel met het lievelingsdier van uw kind kunt kopen.

Voordelen enkelzijdige tochtstrips

 • Ziet er zeer decoratief uit
 • Mooie motieven, ook voor de kinderkamer
 • Geen schade aan de deur of het raam

Nadelen enkelzijdige tochtstrips

 • Beweegt wanneer de deur wordt geopend
 • De lengte kan niet individueel worden bepaald
 • Kan vocht absorberen

Het nadeel van eenzijdige tochtstrips is dat ze na het openen en sluiten van deuren altijd weer op hun oorspronkelijke plaats moeten worden geschoven.

Bij enkelzijdige tochtstrips kunt u de lengte niet individueel aanpassen. Dit betekent dat u erop moet vertrouwen dat u de breedte koopt die u nodig heeft.

Afhankelijk van het buitenmateriaal en de vulling kan dit model vocht opnemen en vervolgens gaan schimmelen. Dit leidt ook tot onaangename geuren die u niet in uw huis wilt hebben.

Wat onderscheidt een dubbelzijdige tochtwering

Wat onderscheidt een dubbelzijdige tochtwering en wat zijn de voor- en nadelen? Dubbelzijdige tochtstrips hebben het duidelijke voordeel dat tocht van beide kanten wordt tegengehouden. Dit betekent dat de deur twee keer wordt verzegeld.

De montage is bijzonder eenvoudig, omdat de tochtwering alleen maar onder de deur geschoven hoeft te worden.

Voordelen dubbelzijdige tochtstrips

 • Tocht wordt van beide kanten tegengehouden
 • Dubbele afdichting
 • Gemakkelijk te installeren
 • Verschillende kleuren

Nadelen dubbelzijdige tochtstrips

 • Kan het openen en sluiten van de deur omslachtiger maken
 • De lengte kan niet altijd individueel worden bepaald
 • Niet erg decoratief

Een negatief aspect van dubbelzijdige tochtstrips is dat ze het openen en sluiten van de deur kunnen bemoeilijken.

Bij de meeste modellen kunt u de lengte die u nodig heeft niet altijd zelf bepalen.

Bovendien zijn dubbelzijdige tochtstrippen niet bijzonder decoratief. Ook hier zijn er geen verschillende motieven om uit te kiezen, maar meestal alleen zwart of wit.

Factoren om soorten tochtstrips te vergelijken.

Toepassing

Tocht in woningen komt meestal van buiten door ramen en deuren of uit andere, minder goed verwarmde vertrekken. Afhankelijk van waar de koude lucht in uw huis vandaan komt, zijn de verschillende modellen voor verschillende manieren geschikt.

Als het probleem de deurspleten zijn, kunt u eigenlijk elk model kiezen. Als de onaangename lucht door uw ramen komt, is de enige optie een tochtwering aan één kant. Omdat u meestal niets aan het raam zelf kunt bevestigen.

Ontwerp


Zowel dubbelzijdige tochtstrips als tochtstrips met borstel zijn niet echt decoratief en kunnen de sfeer in de kamer verstoren. Het praktische aspect weegt zwaarder dan het decoratieve aspect.

Bij enkelzijdige tochtstrips heeft u een zeer ruime keuze uit verschillende ontwerpen. U kunt ze kiezen volgens uw eigen interieurstijl. Wat u ook kiest, uw tochtborstel zal altijd een blikvanger zijn.

U kunt o.a. kiezen uit heel verschillende dierenmotieven, bijvoorbeeld hond, kat, teckel, schaap, koe, paard, vos en pinguïn. Er zijn ook veel andere motieven.

U kunt ook kiezen tussen verschillende buitenmaterialen en vullingen. Er is een grote selectie, waaronder: Vilt, wol, leer of denim. De vullingen bestaan meestal uit schuim of zand voor verzwaring.

Maatvoering tochtstrips

Tochtstrips zijn er in verschillende maten, zodat ze perfect op uw raam of deur passen. Meestal zijn ze verkrijgbaar in stappen van 10 cm, maar soms vindt u ze in stappen van 5 cm.

Populaire breedte maten zijn: 60cm, 70cm, 75cm, 80cm, 90cm, 95cm, 100cm, 110cm, 120cm, 130cm of 140cm.

Als u niet de juiste maat voor u kunt vinden, kunt u ook modellen kopen die u zelf op maat kunt knippen.

Aanvullende specificaties en designs

Bijkomende specificaties van tochtwering kunnen ook doorslaggevend zijn voor uw aankoop. Mogelijke aspecten staan in hieronder:

 • Kwaliteit: U kunt ook tochtstrips in duurzame kwaliteit kopen. In een dergelijk model zijn zowel de vulling als het omhulsen van organische materialen gemaakt.
 • LED verlichting: In sommige tochtstrips hebben een geïntegreerde LED-lichtverlichting. Deze creëren een bijzonder mooie sfeer in de kinderkamer.
 • Gewicht: Sommige tochtstrips moeten extra zwaar zijn, zodat ze blijven zitten waar ze moeten zitten. Als dit voor u het geval is, moet u nagaan hoe zwaar de tochtwering moet zijn.
 • Bevestiging: Als u geïnteresseerd bent in een tochtwering die rechtstreeks op de deur wordt bevestigd, zijn ook hier verschillende mogelijkheden. Ze worden geschroefd of rechtstreeks op de deur gelijmd of geplakt.

Feiten en vragen over tochtstrippen

Hoe maak ik mijn borsteltochtstrip / tochtborstel schoon?

Aangezien aan deuren bevestigde tochtstrips in contact komen met de vloer, moeten zij regelmatig worden gereinigd. Tochtstrippen met een borstelafdichting kunnen gemakkelijk worden gereinigd met water en schoonmaakmiddel.

Voor enkel- en dubbelzijdige tochtstrips moet u eerst nagaan of de hoes van de vulling kan worden gescheiden. Als dit het geval is, is het buitenmateriaal meestal wasbaar. Controleer voor de zekerheid de productbeschrijving van de fabrikant.

Anders moet u in het algemeen voorzichtig zijn bij het schoonmaken met water. Het vulmateriaal kan nat worden en niet volledig drogen. Zo loopt u het risico dat uw tochtstrook binnenin gaat broeien en op een gegeven moment onaangenaam gaat ruiken.

Samenvatting

Bespaar energie met tochtstrips

Goedkope tochtstrips houden het huis warm in de herfst en winter. Ze voorkomen dat de warmte van het verwarmingssysteem ontsnapt via deurenspleten en kierende ramen. Tochtstrippen kunnen worden gebruikt voor het afdichten van voordeuren, binnendeuren en kamerdeuren of ramen. De bescherming tegen tocht kan vrij onopvallend zijn of een decoratief karakter hebben.

Tochtstrippen van kunststof

De tochtwering is bekend onder de naam tochtstrip of deurstrip. Het wordt geschroefd of met de zelfklevende strip aan de onderkant van de deur geplakt. Een geïntegreerde borstel voorkomt ook dat insecten en vuil het huis binnendringen.

Een ander principe wordt gevolgd bij een tochtwering waarbij twee met kunstleer beklede schuimrollen met elkaar zijn verbonden. De tochtborstel wordt eenvoudig onder de deur geschoven. De schuimrollen liggen tegen de binnen- en buitenkant van het deurblad.

Ze dichten de spleet tussen de vloer en de deur af en kunnen dus niet wegglijden. Beide tochtstrippen kunnen afzonderlijk worden ingekort. Ze zijn bijzonder geschikt voor gladde vloeren.

Stof, imitatiebont en pluche als tochtwering

Tochtstrippen worden gewoon voor de binnenkant van de deur geplaatst. Ze hebben vaak de vorm van een olifant, beer, tijger, eland, hond of kat en sluiten de deur af tegen tocht. Indien nodig kunnen ze snel aan de kant worden geschoven.

Ze zijn meestal gevuld met polystyreenbolletjes, zodat de tochtwering zich kan aanpassen aan ongelijke vloeren. Sommige hebben een handvat om ze op te bergen. Andere zijn zo decoratief dat je ze het hele jaar door blijven zitten.

Koop een tochtborstel

Kies uw nieuwe tochtwering op basis van de lengte van uw deur. Gangbare lengtes voor tochtstrips zijn 80 cm, 90 cm of 100 cm. Voor dubbele deuren met twee panelen of voor grote ramen hebt u twee tochtprofielen nodig, één voor elk paneel. U vindt er effen tochtstrips, bloemmotieven en grafische patronen. Gezinnen met kinderen geven de voorkeur aan pluche tochtstrips. U vindt hier tochtstrips met coole spreuken en wereldse wijsheden om uw tochtprobleem individueel op te lossen.

Zorg

Tochtstrips van kunststof moeten met een vochtige doek worden afgenomen. Pluche en textielstoffen moeten worden gestofzuigd. Afhankelijk van de vulling kunnen tochtstrips ook worden gewassen. Kijk op het onderhoudsetiket om te zien hoe u de tochtwering schoon houdt.

Wat zijn de voordelen van een tochtwering?

Tochtstrippen helpen om stookkosten te besparen. In extreme gevallen kan de besparing oplopen tot meer dan 70 euro per jaar. Tochtstrippen voorkomen dat onaangename geuren door de flat trekken of via het trappenhuis binnenkomen. Insecten, vooral spinnen, blijven buiten. De brede waaier aan kleuren past bij elke interieurstijl. Last but not least zijn tochtstrips gemakkelijk te installeren zonder boren of schroeven, wat bijzonder voordelig is voor huurders.