Goedkoop Vloerkleed Reinigen – 10 Schoonmaaktips voor Hardnekkige Vlekken

Goedkoop Vloerkleed Reinigen

Vloerkleden verzamelen gemakkelijk vuil, ook al is het niet altijd direct te zien dan op andere vloeren. Niet alleen in de herfst en winter, wanneer veel vuil het huis binnenkomt, wordt het tapijt snel vuil, maar ook in de lente en zomer, wanneer mensen veel vaker buiten zijn.

Door onwetendheid wordt het tapijt meestal slechts oppervlakkig gereinigd als deze vuil is. Maar wist je dat vlekken meestal volledig kunnen worden verwijderd met de juiste behandeling.

Vloerkleedreiniger gebruiken

Afhankelijk van de vervuiling moet een vloerkleed, tapijt of vloerbedekking om de twee tot vier jaar grondig worden gereinigd met een professionele tapijt stoomreiniger.

Stoomreinigers kunnen bijvoorbeeld worden gehuurd bij bouwmarkten. Een moderne tapijtreiniger verwijdert niet alleen lelijke grijze vlekken, maar ook schadelijke stofmijten en bacteriën. Deze desinfectie kan zelfs beschermen tegen allergieën. Bovendien verhoogt een dergelijke regelmatige basisreiniging de levensduur, waarde en schoonheid van het tapijt en vloerkleed.

Vloerkleed reinigen

Een tapijt moet regelmatig worden gestofzuigd, zo blijft het lang fris en mooi. Maak voor het schoonmaken het tapijt schoon en stofzuig grondig met een stofzuiger.

Tip:
Test de reactie van het textiel op reinigingsmiddelen en de kleurechtheid van uw tapijt op een onopvallende plaats, omdat er anders ongewenste verkleuringen kunnen optreden.

Voor hardnekkige vlekken, zoals rode wijn, adviseren wij een extra voorbehandeling met een speciale vlekkenverwijderaar: spuit de verwijderaar op de vlek en dep deze na een korte inwerktijd (aanwijzingen van de fabrikant) voorzichtig af met een doek.

Relatief sterk vervuilde looppaden op vloerkleden moeten voorzichtig worden voorbereid met een voorreiniger, zodat het resultaat niet alleen optimaal maar ook volledig is.

Diepe vloerkleed reiniging

Idealiter gebeurt de basisreiniging van het tapijt in een nat proces met een tapijtreinigingsapparaat. Door op een spuithendel te drukken, spuit het apparaat het reinigingsmiddel in de tapijtvezels en zuigt het deze samen met het vuil onmiddellijk weer weg.

Altijd stofzuigen in jouw richting en in licht overlappende stroken (paden). Tot slot is het raadzaam het tapijt nogmaals te stofzuigen – zonder sproeien – zodat zoveel mogelijk restvocht wordt weggezogen.

Voordeel: Dit verwijdert niet alleen vuil, maar ook geuren en vermindert mijt allergenen, die uiterst onaangenaam zijn voor mensen met huisstofallergie. U kunt dergelijke apparaten bijvoorbeeld huren bij bouwmarkten en machineverhuurbedrijven zoals Boels.

Kosten: ongeveer 30 euro per dag plus kosten voor schoonmaakmiddelen.

Basisreiniging kan ook droog plaatsvinden. Dit wordt aanbevolen voor snelle reiniging en bijzonder delicaat textiel zoals oude Perzische vloerkleden. Strooi het tapijtpoeder zoals bijvoorbeeld (Vanish Gold Tapijtpoeder) verkrijgbaar hier online of bij de drogist, interieurwinkels of bouwmarkt) gelijkmatig over het tapijt.

Druk het in de vezels met een schrobborstel. Na een korte reactietijd (ongeveer 15 minuten) stofzuigen met een gewone stofzuiger.

Als het poeder erg donker is geworden, moet het proces worden herhaald totdat het poeder bijna niet meer verkleurd is. Dit is tijdrovend en kost veel stroom, maar het is goedkoper en het tapijt kan meteen worden belopen.

Huismiddelen tegen hardnekkige vlekken

Iedereen kent het wel: Het kind komt thuis uit de speeltuin en loopt met smerige schoenen over het mooie nieuwe vloerkleed. Of je zit een lekker glas rode wijn te drinken met je man en plotseling gaat het “poef” en druipt er een grote rode vlek op het vloerkleed.

Die echt hardnekkige vlekken die je niet gemakkelijk uit het tapijt krijgt, drijven iedereen tot absolute wanhoop. Vooral als je net een duur nieuw vloerkleed hebt gekocht en binnen korte tijd zitten er al vieze vlekken in.

De vraag is dan als eerste wat doe je aan deze moeilijke vlekken?en kun je ze eruit krijgen zonder dat je een nieuw goedkoop vloerkleed moet kopen. Wij hebben een paar eenvoudige schoonmaak tips voor u op een rijtje gezet.

Chocolade vlekken verwijderen.

Benodigheden: IJspak, ijsblokjes, boter, zeepwater.
Als u een zachte chocoladevlek op uw tapijt hebt, leg dan eerst ijs op het te behandelen gebied. Het ijs maakt de chocolade vlek stevig. Neem dan een mes en schraap de vlek voorzichtig van het tapijt.

Als u nog wat van de vlek kunt zien, neem dan een klein stukje boter en dep dat op de plek. Dit zal de chocolade binden. De vlek kan dan worden uitgewassen met zeepwater.

Kauwgom in vloerkleed verwijderen.

Benodigheden: IJs, ijsspray.
Gewoon ijs aanbrengen op het getroffen gebied. Wees niet zuinig en gebruik veel ijs. Dit “bevriest” de kauwgom. De kauwgom brokkelt dan langzaam af en u kunt het er gemakkelijk afschrapen. Indien nodig kunt u ook een ijsspray gebruiken om de wachttijd te verkorten.

Rode wijn vlekken uit tapijt verwijderen.

Benodigheden: Zout, mineraalwater, zeepwater, spons.
Eén ding in het bijzonder helpt hier: snel reageren. Giet eerst zout op de vlek. Dep vervolgens de vlek met de zeep en het water (niet wrijven!!). U kunt het beste met een spons of doek van buiten naar binnen deppen.

Koffie vlekken

Benodigheden: Wasmiddel, spons.
Een lauwe, milde reinigingsoplossing is hier bijzonder nuttig en kan het best onmiddellijk worden toegepast. Dep nogmaals met een spons of doek van buiten naar binnen.

Kaarsvet vlekken

Benodigheden: Vloeipapier, haardroger, petroleumether, zeepwater. Laat het kaarsvet eerst drogen. De grotere stukken zullen gewoon afbrokkelen. Bedek vervolgens de resterende vlekken met een vloeipapier en verwarm de vlek met een haardroger.

Dit verzacht de was en het vloeipapier absorbeert het automatisch. Als de vlek nog steeds niet weg is, dep hem dan met wasbenzine. Indien nodig kunt u de vlek behandelen met zeepwater.

Bloedvlekken verwijderen

Benodigheden: Water, aspirine, spons.
Los een aspirinetablet op in een kom of glas water. Dep vervolgens met een spons de vloeistof op de bloedvlek en zorg ervoor dat de vlek doordrenkt is. De aspirine zal geleidelijk het bloed oplossen.

Jam vlekken

Benodigheden: Mes, ruitenreiniger, doek.
Verwijder de jam zo goed mogelijk met het mes. Bespuit de vlek dan met ruitenreiniger. De vlek kan voorzichtig met een doek worden uitgewreven.

Vet vlekken

Benodigheden: Meel, stofzuiger.
Bestrooi de vetvlek met wat bloem en laat het enige tijd staan. Het meel zuigt het vet uit de vezels. Zuig dan het meel op met een stofzuiger of kruimeldief.

Waskrijtjes vlekken

Benodigheden: Terpentine, zeepwater, spons.
Doordrenk de spons met een beetje terpetine en dep de geverfde gebieden (waskrijtjes)vlekken ermee. Behandel vervolgens de aangetaste gebieden met het zeepwater.

Balpen vlekken

Benodigheden: Citroensap, spons, zeepsop.
Verwarm wat citroensap en doe het op de spons. Dep de balpen vlekken ermee. Maak dan de vlekken schoon met het zeepwater.

Impregneren van vloerkleden

Om het vloerkleed zo lang mogelijk schoon te houden, kun je het extra beschermen met een impregneerspray. Door een vezel- en weefselbeschermer op te spuiten, impregneert u de tapijtpool.

Dit beschermt het tapijt tegen opnieuw vuil of mat worden en maakt het gemakkelijker om nieuwe vlekken te verwijderen door te stofzuigen. Na het impregneren mag het vloerkleed pas weer betreden worden als het echt droog is. Het drogen kan tot 24 uur duren.

Samenvatting

Vloerkleden moeten van tijd tot tijd worden gereinigd met een professionele tapijtreiniger. Het helpt enorm als het vloerkleed regelmatig wordt uitgeklopt. Als u het vloerkleed uitklopt, moet dit altijd alleen vanaf de linker onderkant gebeuren.

Leg het vloerkleed in de winter met de bovenkant op droge sneeuw en klop het dan uit met een tapijtklopper. Dat komt omdat sneeuw uitstekend vuil absorbeert.

Met deze praktische en tegelijkertijd eenvoudige tips kunt u gemakkelijk vloerkleed reinigen en vlekken bestrijden! We hopen dat u uw vlek eenvoudig en gemakkelijk uit het tapijt heeft kunnen krijgen. Om het tapijt op lange termijn schoon en fris te houden, moet het preventief worden behandeld met onderhoudsproducten en regelmatig worden gereinigd.