Hybride warmtepomp Kosten – Zijn Warmtepompen het Geld waard?

Hybride warmtepomp kosten en nog veel meer informatie over de beste en goedkoopste hybride warmtepompen leest u in dit artikel.

Als u nieuw huis gaat bouwen, renoveren of uw huidige woning energiezuiniger wilt te maken, komt u voor de vraag te staan wat het beste energiezuinige verwarmingssysteem is.

wat kost een hybride warmtepomp

Warmtepomp kosten – Hybride warmtepomp beste keuze.

Met een (goedkope) hybride warmtepomp, maakt u niet alleen het milieu blij, maar ook u wordt blij van de lagere energierekening.

  • Terugverdientijd voor een Hybride warmtepomp van gemiddeld €6000,- ligt vandaag de dag (oktober 2022) op +/- 4,5 jaar. Een prima investering als u kijkt naar de terugverdientijd.

De gemiddelde prijzen voor een hybride warmtepomp die wij in dit artikel noemen, zijn zonder eventuele subsidie (*prijzen wisselen sterk op dit moment, door grote materiaal en personeelskosten).

Daarnaast kunt u wellicht in aanmerking komen voor een overheidssubsidie (ISDE-subsidie). Hiermee kunt u de kosten van een Hybride warmtepomp systeem nog verder verlagen.

Dit scheelt dus uiteindelijk in de hybride warmtepomp prijs. Hoeveel ISDE – subsidie u kunt krijgen hangt af van een aantal factoren, waaronder het vermogen van de warmtepomp en zijn thermische capaciteit.

Zijn de hybride warmtepomp kosten snel terugverdiend?

Hybride warmtepomp kosten

U bent benieuwd naar de hybride warmtepomp kosten, en wellicht zal dit te maken hebben met het feit dat u wellicht er een wilt kopen. Hieronder gaan we in op de vraag hoe snel de kosten van een warmtepomp zijn terugverdiend.

Maar ook geven we wat achtergrond informatie.

Ten eerste zullen we als Nederlandse huishoudens in 2050 met zijn allen klimaatneutraal moeten leven. Althans dat is het doel van de Europese unie, dit heeft grote gevolgen voor o.a. het verwarmen van onze huizen, de warmwatervoorziening en nog veel meer.

Wij in Nederland zijn met de meeste gebouwen en huizen aangesloten op het gasnet, en zullen dus over moeten stappen naar duurzame energie. Volledig overstappen van gas naar duurzame energie is een behoorlijk grote investering, en daarom is een hybride warmtepomp systeem een hele goede (tussen) oplossing.

Niet voor niets dat deze verduurzaming door de overheid wordt ondersteunt, met subsidies (ISDE).

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Zoals u aan de naam kunt zien, is het een warmtepomp die verschillende verwarmingstechnologieën combineert. Hybride warmpompen zijn meestal bivalent, wat betekent dat u bijvoorbeeld een hybride warmtepomp en gas als verwarmingstechnologieën gebruikt.

Met een goede planning en een deskundige installatie kunt u hybride warmtepompen multivalent (gas / zonne-energie) inzetten en nog meer energieopwekkingsbronnen combineren. Het zijn compacte apparaten en de mogelijkheid om afzonderlijke systemen te koppelen om alle energievoordelen van elk systeem optimaal te benutten.

Of u kiest voor een compact systeem met een hybride gaswarmtepomp of dat u twee combineerbare systemen parallel schakelt, hangt af van uw persoonlijke voorkeur en van het verwarmingssysteem dat u eventueel al heeft.

Het is belangrijk dat de hybride warmtepomp wordt afgestemd op uw behoeften aan warmteopwekking. Want naast de verwarmingsfunctie kan het hybride systeem ook warm tapwater verzorgen.

De meeste mensen kiezen voor compacte units omdat deze bijzonder zuinig en milieuvriendelijk zijn. Kiest u voor een hybride warmtepomp, dan kunt u meestal deze op een bestaande CV ketel aansluiten.

Hybride warmtepomp beter dan een ander warmtepomp systeem?

Met hybride technologie profiteert u van de beste eigenschappen van twee verwarmingssystemen. Een standalone warmtepomp maakt u afhankelijk van één vorm van warmteopwekking en leidt ertoe dat het duurzaam maken van oude huizen en gebouwen gepaard gaat met hoge kosten en een ontmanteling van uw oude verwarmingssysteem vereist is.

Wie kiest voor een hybride verwarmingssysteem met gas en warmtepomp, kiest voor een intelligent systeem voor het gebruik van hernieuwbare en conventionele energiebronnen.

Hybrides zijn namelijk economisch efficiënter en “kiezen” automatisch de goedkoopste en beste variant voor verwarming. U bereikt een hele reeks voordelen met het hybride systeem en zet uw huishouden om naar een zo groot mogelijk gebruik van hernieuwbare bronnen.

Voordelen en nadelen van een hybride warmtepomp.

Wat zijn de kosten van een hybride warmtepomp

Hybride verwarmingstechnologieën hebben enorm veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Zelfs als de voordelen groter zijn dan de nadelen, moet u ook de nadelen in overweging nemen. Voordat u kiest voor een hybride warmtepomp in combinatie met het aansluiten op een bestaande CV ketel.

Voordelen van een hybride warmtepomp.

  • Het meest efficiënte en duurzaamste verwarmingssysteem
  • Intelligente regeling voor toegang tot de gunstigste warmtebron.
  • Gemakkelijk toe te passen voor energie en duurzaam efficiënte renovatie van oude huizen en gebouwen
  • Compatibel met verschillende CV ketels.
  • U kunt in aanmerking komen voor overheidssubsidie.

Nadelen van hybride warmtepompen.

  • Aanschaf en eenmalig hoge hybride warmtepomp kosten.
  • Niet geschikt voor slecht geïsoleerde huizen en gebouwen.
  • De efficiëntie neemt af bij grote temperatuurverschillen.

Hybride warmtepomp in bestaande huizen.

Is een hybride warmtepomp in combinatie met een centraal verwarmingssysteem (CV) ook geschikt voor oudere bestaande huizen en gebouwen? Of u een hybride warmtepomp wilt gebruiken in een oud of nieuw gebouw is aan u. Deze energiezuinige verwarming heeft in beide opzichten veel voordelen.

Een hybride warmwaterinstallatie is bijzonder praktisch in bestaande gebouwen die over een CV ketel beschikken. Zo kunt u meestal het oude verwarmingssysteem blijven gebruiken en toch geleidelijk overschakelen op duurzaam uw huis verwarmen.

Bovendien bent u niet langer afhankelijk van slechts één energiebron. Het is echter belangrijk dat u het systeem zorgvuldig plant en zowel de gekozen technologie als de eventuele noodzaak van een boiler grondig bekijkt.

Vragen over hybride warmtepompen.

Hoe milieuvriendelijk is een hybride warmtepomp?

Hybride warmtepompen werken volgens het principe van verdamping. Omgevingswarmte wordt gebruikt om een koelmiddel te verdampen (luchtwarmtepomp, grondwarmtepomp).

De resulterende koelmiddel damp wordt naar een door energie aangedreven compressor getransporteerd, waar hij wordt samengeperst en omgezet in warmte.

Als de compressor op maximale capaciteit draait, wat bijvoorbeeld onvermijdelijk is bij enorme temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Is er meer elektriciteit nodig om de lucht te verwarmen. Als er nog meer energie gevraagd wordt zal automatisch worden overgeschakeld naar de CV ketel.

Het concept van milieuvriendelijke verwarming is gebaseerd op het feit dat de er warmteopwekking is uit hernieuwbare energie.

Wat kost een hybride warmtepomp?

De kosten hangen af van verschillende factoren. Voor een groter huis heeft u een krachtigere warmtepomp nodig dan voor een klein vrijstaand huis. Als u al een CV ketel heeft die geschikt is om aangesloten te worden op een hybride warmtepomp, hoeft u geen nieuwe energiezuinige CV ketel aan te schaffen.

Een volledig nieuwe installatie, kost u ongeveer 7.000 euro voor een hybride warmtepomp, inclusief HR+ Centraleverwarming installatie. Een kostenbesparing tot 70 % is mogelijk, op uw huidige gasrekening. Omschakelen naar een milieuvriendelijk hybride verwarmingssysteem kan dus echt lonen.

Tip: Vraag verschillende offertes aan, de prijsvergelijking kan de moeite waard zijn.

Is een hybride warmtepomp zinvol?

Een hybride warmtepomp is hele goede investering, want u kunt tot wel 70 procent besparen op uw energiekosten, afhankelijk van het systeem en de kwaliteit van het verwarmingssysteem.

De hogere aanschafprijs kan ook worden verlaagd, omdat een hybride warmtepomp prijs, voor een deel kan worden betaald uit overheidssubsidie. Aangezien niet elk verwarmingssysteem in aanmerking komt voor en subsidie, moet u goed advies inwinnen en het juiste systeem kiezen.

Met een automatisch schakelend verwarmingssysteem dat uit twee of meer warmtebronnen bestaat, bespaart u namelijk veel geld en levert u bovendien een belangrijke bijdrage aan het milieu.

Als u een oud huis wilt renoveren, moet u deze eerst goed en (goedkoop) isoleren om het energie efficiënter te maken. Daarna kan hybride warmtepomp een goede beslissing zijn in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.

Samenvatting.

Voor wie de voordelen van twee verwarmingssystemen wil benutten, is de hybride warmtepomp een goede optie. De combinatievorm bestaat uit een warmtepomp en een CV- ketel.

Er zijn ook meerdere combinatiemogelijkheden beschikbaar, maar worden zelden toegepast. Om de kosteneffectiviteit te waarborgen is gedetailleerd overleg en planning het minimumvereiste. Wat belangrijk is dat u zich goed lat voorlichten door een ervaren verwarmingsspecialist.