Robotmaaier zonder draad – De Moeite Waard?

Een robotmaaier zonder draad klinkt in eerste instantie erg verleidelijk, maar is het werkelijk de moeite waard? In hoeverre heeft het zin, een robotmaaier zonder grensdraad te kopen?

Op goedkoopmarkt geven we u de voor- en nadelen van robotmaaiers zonder draad, vertellen u over de populairste modellen en geven de belangrijkste informatie over dit type grasmaaiers.

robotmaaier zonder draad aankooptips

Hoe werkt een robotmaaier zonder draad?

Er zijn robotmaaiers op de markt zonder grensdraad, maar dit type navigatie heeft zowel voor- als nadelen, en daarom geven de meeste fabrikanten van robotmaaiers de voorkeur aan een grensdraad of perimeterkabel.

In dit artikel willen we echter nader ingaan op modellen waarvoor dit niet nodig is u kunt ze gewoon op het gazon plaatsen en loslaten, zonder eerst een kabel te moeten leggen.

Robotmaaiers zonder grensdraad moeten het gazon onderscheiden van zones die niet tot het gazon horen. Ze doen dit met sensoren. Deze herkennen bijvoorbeeld het aanraken van de grassprieten en geven zo een signaal aan de robotmaaier dat hij zich nog op het te maaien gebied bevindt.

Naast het gazon detecteert het ook oneffenheden in de grond en dient het als oriëntatie op het gazon voor dit model.

Klinkt in theorie eenvoudig, maar in de praktijk is het vaak niet zo eenvoudig. Hier komt de moeilijkheid aan het licht. Een gazonrobot zonder draad kan vaak maar moeilijk bloembedden van het eigenlijke gazon onderscheiden.

Bij gebruik van deze modellen is het dus bijzonder belangrijk om het gazon duidelijk af te bakenen van andere zones in uw tuin.

Idealiter bestaat de tuin alleen uit gazon en is hij duidelijk afgebakend door hoge stenen muurtjes, paden of schuttingen. Sommige modellen werken hier ook met app-bediening via Bluetooth.

Als algemene regel geldt dat paden meer dan 25 cm breed en graskanten, afhankelijk van de fabrikant, ongeveer 10 cm diep moeten zijn om betrouwbaar te kunnen worden gedetecteerd.

Voor een hellend terrein moet er meer dan 10 cm gazonvrije ruimte zijn, anders is het raadzaam een kunstmatige hindernis te plaatsen. De detectie van grind of schors als grasvrije grond werkt soms niet altijd betrouwbaar bij sommige modellen.

Voordelen van de robotmaaier zonder grensdraad

Het grootste voordeel van de robotmaaier zonder grensdraad is de enorme tijdwinst bij de installatie, vooral in zeer grote tuinen. Maar dit kan ook door een hovenier worden gedaan.

Omdat er geen geleidingsdraad hoeft te worden gelegd, kan een robotmaaier veel sneller in gebruik worden genomen. De robotmaaier hoeft alleen maar op het gazon te worden geplaatst en kan hij aan het werk. Dat klinkt heel eenvoudig en verleidelijk.

Een ander voordeel van draadloze robotmaaiers is dat de grensdraad nooit verplaatst hoeft te worden. Als er iets verandert in het gazon, bijvoorbeeld als er grind of bestrating wordt gelegd, dan moet de grensdraad opnieuw worden gelegd. Dit is ook niet nodig bij modellen zonder perimeterdraad.

Hetzelfde geldt voor route herkenning als u een ander model wilt kopen. Vaak kunnen modellen van dezelfde fabrikant dezelfde draad gebruiken, maar als een andere fabrikant wordt gebruikt, moet een nieuwe draad worden gelegd.

Een Husqvarna robotmaaier met grensdraad bijvoorbeeld kan meestal niet worden gebruikt voor modellen van andere fabrikanten.

De voordelen van robotmaaiers zonder perimeterdraad:

  • Tijdsbesparing bij de installatie
  • Flexibel bij veranderingen in de tuin
  • Aanzienlijk hoge hellingen mogelijk

Nadelen van een robotmaaier zonder grensdraad

Een robotmaaier zonder draad heeft echter ook enkele nadelen. Het is voor dit type robotmaaiers vooral moeilijk met bloemperken of soortgelijke gebieden die op gras lijken en niet gemaaid mogen worden.

Deze worden vaak niet correct opgespoord en met veel liefde aangelegde borders kunnen vernield worden. Dit kan echter worden voorkomen door een kleine stenen rand. Als er geen grens is tussen uw eigen tuin en dat van de buurman, zal de draadloze robotmaaier ook niet stoppen bij het gazon van de buurman.

De nadelen van robotmaaiers zonder kabels:

  • Betere afbakening van borders en bloembedden enz. nodig.
  • Lagere oppervlakteprestaties in vergelijking robotmaaiers met grensdraad.

Hoe werkt de oriëntatie zonder geleidingsdraad?

Een robotmaaier zonder draad heeft een oriëntatiehulpmiddel nodig. Fabrikanten van deze modellen rusten de robotmaaiers daarom meestal uit met GPS of een soort kompas, naast gazon sensoren.

Dit helpt de robotmaaier om zelfstandig het laadstation terug te vinden, omdat hij weet in welke richting hij op dat moment rijdt. De robotmaaier hoeft niet langer langs de geleidingsdraad te rijden. Andere modellen maken gebruik van camera’s of radiografische systemen om gebruik zonder grensdraad mogelijk te maken.

Is mijn tuin geschikt voor een robotmaaier zonder draad?

Om na te gaan of uw tuin geschikt is voor het gebruik van een robotmaaier zonder grensdraad, kunt u de volgende richtlijnen doornemen:

  1. Het gazon is duidelijk afgescheiden door hekken of stenen
  2. Waterpartijen en vijvers en bloemperken moeten ook duidelijk van elkaar worden gescheiden.
  3. De tuin (het gazon) moet zo eenvoudig mogelijk zijn, zonder veel obstakels.
  4. De oppervlakte van het gazon moet minder dan 400 m² bedragen

Als aan al deze eisen is voldaan, staat niets u in de weg om een draadloze robotmaaier te gebruiken. In het volgende gedeelte hebben we alle modellen opgesomd die geen installatie of grensdraad vereisen.

Vraag en antwoord

*Hoeveel kosten robotmaaiers zonder grensdraad?

De huidige prijzen van robotmaaiers zonder draad liggen rond de € 1000,- en zijn dus iets duurder dan traditionele robotmaaiers met grensdraad. U bespaart met dit model echter wel op de installatie van de grensdraad. De nieuwste generatie robotmaaiers met geavanceerdere cameratechnologie zijn aanzienlijk duurder en kosten € 2500,- en meer.

*Hoe werkt een robotmaaier zonder draad?

Een robotmaaier zonder grensdraad detecteert het gazon meestal door speciale sensoren. Andere modellen gebruiken camera’s en/of GPS of andere radiotechnologie voor navigatie. In tegenstelling tot conventionele robotmaaiers gebruiken ze geen geleidingsdraad om het werkgebied te beperken.

*Hoe werken modellen met een grensdraad?

Conventionele robotmaaiers werken met een grensdraad die het maaigebied afbakent. De draad is aan beide uiteinden verbonden met het laadstation en heeft een lage spanning. De robotmaaier detecteert deze inductiespanning en verandert van richting zodra hij de grensdraad tegenkomt.

*Voor wie zijn robotmaaiers zonder grensdraad geschikt?

Een robotmaaier zonder grensdraad is bijzonder geschikt voor mensen die geen vaste installatie van het laadstation wensen, inclusief het leggen van de draad. Vooral tuinen zonder directe stroomaansluiting zijn niet geschikt voor conventionele robotmaaiers.

*Wat is de beste robotmaaier zonder draad?

Als het gaat om gazonrobots zonder grensdraad, is de beste van dit moment duidelijk het Ambrogio L60-model, welke de beste prijs-prestatieverhouding biedt.

Samenvatting


De selectie robotmaaiers zonder draad nodig is nog niet bijzonder groot. Er zijn nu enkele modellen waarbij geen draad hoeft te worden geïnstalleerd.

Het probleem met deze modellen is de betrouwbare detectie van het gazon. Deze moet ook, zoals we hierboven hebben beschreven, vrij klein zijn en niet meer dan 400 m² beslaan.

Dus als u zich het installatiewerk van grensdraad wilt besparen en een vrij kleine tuin hebt, moet u eens kijken of deze robotmaaier voor u een goede optie is.