Hoelang gaat een wasmachine mee? En hoe de Levensduur verlengen.

Hoelang gaat een wasmachine mee, een vraag die vooral van belang is als je een goedkope wasmachine wilt kopen. Wasmachines behoren tot een van die huishoudelijke producten, die het dagelijks leven van mensen veel gemakkelijker hebben gemaakt.

levensduur wasmachine hoelang gaan ze mee

Waarvan hangt het af hoelang een wasmachine mee gaat.

Dit is reden genoeg om de kenmerken van wasmachines eens goed te bekijken alvorens tot aankoop over te gaan. Dit geldt ook voor de levensduur van een wasmachine, want als het apparaat kapot gaat, kan dit de hele dagelijkse routine in het huishouden verstoren.

Daarom is het belangrijk te weten waar u op moet letten als u voor een goedkope wasmachine kiest.

Zoals bij elk apparaat hangt de levensduur van een wasmachine vooral af van de manier waarop hij wordt onderhouden. Als u zeer vaak met de wasmachine wast en deze bijna de klok rond werkt, zult u zeker sneller tekenen van slijtage opmerken dan wanneer u de machine minder vaak gebruikt.

Maar als u ervan uitgaat dat de werkingstijd normaal is, is het belangrijkste punt zeker dat de machine correct is aangesloten, een stevige ondergrond heeft en dat u er normaal mee omgaat, d.w.z. er goed voor zorgt.

Natuurlijk is het type water ook belangrijk. Water met een zeer hoog kalkgehalte beschadigt natuurlijk de wasmachine, daarom moet u bij zeer hard water zogenaamde waterontharders toevoegen aan de wascyclus.

Elk 1/2 jaar moet de machine minstens eenmaal worden gecontroleerd en zo nodig ontkalkt.

Soms is het ook de moeite waard om afzonderlijke onderdelen te vervangen, omdat deze veel goedkoper zijn dan een nieuwe wasmachine te kopen. Met een beetje handigheid en kennis hoeft niet eens een wasmachine monteur te bellen.

Verhoog de levensduur van wasmachines

 • Juiste manier van aansluiten
 • Stevige ondergrond / rubbervoeten
 • Regelmatige reiniging en ontkalking van de wasmachine
 • Vervang kleinere onderdelen zoals poreuze slangen of afdichtingen, wanneer nodig. Controleer deze onderdelen regelmatig (elke 6 maanden) het kan u veel geld besparen.

Onderzoek naar hoelang gaat een wasmachine mee.

Uit ons onderzoek die we deden voor dit artikel, kwamen enkele interessante bevindingen naar voren over de levensduur wasmachines. Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste wasmachines (35%) tussen de 5 en 10 jaar nog steeds goed te functioneren. En hierbij maakt het niet uit of dit een dure of goedkope wasmachine is.

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt, over de gemiddelde levensduur wasmachine. Hierbij wordt uitgegaan van een normaal gebruik, hoelang gaat een wasmachine mee is geen vast gegeven maar nog steeds een aanwijzing.

Zo kunt u de pech hebben met een dure wasmachine die na 5 jaar al stuk gaat, terwijl de gemiddelde levensduur 12 jaar is. Maar dat geldt net zo voor een goedkope wasmachine die gemiddeld 10 jaar meegaat, maar na 14 jaar nog steeds goed functioneert.

Wat is de levensduur van welk merk wasmachine?

gemiddelde levensduur wasmachines verlengen

De basis voor de levensduur van uw wasmachine kan al bij de aankoop worden gelegd. Niet elke wasmachine is gebouwd voor een lange levensduur. Sommige merken geven eerder de geest dan andere.

Het is echter belangrijk te weten dat de levensduur van wasmachines niet vooral in jaren moet worden gemeten, maar eerder in wascycli.

Vaak omvat de levensduur meer het aantal wasbeurten per week of per jaar. We zijn uitgegaan van twee tot drie wasbeurten per week. Hoelang gaat een wasmachine mee en welk merk heeft gemiddeld de langste levensduur u ziet het hieronder.

 1. Levensduur Beko wasmachine – 7 jaar
 2. Levensduur Hoover wasmachine – 13 jaar
 3. Levensduur Haier wasmachine – 13 jaar
 4. Levensduur Whirlpool wasmachine – 11 jaar
 5. Levensduur Bauknecht wasmachine – 12 jaar
 6. Levensduur Samsung wasmachine – 13 jaar
 7. Levensduur Bosch wasmachine – 12 jaar
 8. Levensduur Zanussi wasmachine – 13 jaar
 9. Levensduur Siemens wasmachine – 13 jaar
 10. Levensduur AEG wasmachine – 14 jaar
 11. Levensduur Miele wasmachine – 16 jaar

Welke wasmachine heeft een lange levensduur?

Natuurlijk kan deze vraag niet worden uitgesplitst naar het individuele model wasmachine. Zelfs met het beste model kunnen er verschillen zijn door de frequentie en intensiteit van het gebruik.

Uitschieters in de productie komen ook af en toe voor, en dit kan elke koper treffen, ondanks de standaard kwaliteitscontrole.

Experts en de meeste klanten op internet zijn het erover eens: wasmachines van het merk Miele en AEG overtuigen door hun duurzaamheid.

Als we het echter over merken hebben, zijn deskundigen en de meeste klanten het erover eens. Miele wasmachines overtuigen niet alleen door hun vele speciale functies, maar vooral door hun duurzaamheid.

Sommige Miele wasmachines halen zelfs van een levensduur van meer dan 20 jaar. Of dit ook geldt voor de huidige nieuwste modellen valt nog te bekijken.

De levensduur wasmachines verlengen

Als u veel geld hebt betaald voor uw nieuwe wasmachine, wilt u natuurlijk dat hij zo lang mogelijk werkt. Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een wasmachine te verlengen.

Goed onderhoud is vooral belangrijk omdat het reparaties voorkomt, hier zijn 7 tips voor u en uw wasmachine.

gemiddelde levensduur wasmachines verlengen

Tip 1: Verwijder waspoeder resten onmiddellijk.

Als de machine wordt gebruikt, kan er gemorst worden. Waspoeder, wasverzachter resten enz. moeten onmiddellijk worden weggeveegd, zodat het materiaal van de machine niet wordt aangetast, wat tot een reparatie zou kunnen leiden.

Bij elke wascyclus wordt wasmiddel toegevoegd aan het wasmiddelbakje en gespoeld in het wasmiddelbakje. Omdat er na de wascyclus nog wasmiddelresten in de kom zitten, moet deze regelmatig met warm water worden gereinigd zoals de fabrikant voorschrijft.

Verwijder ook alle wasmiddelresten die zich in de zeepbakjes ophopen. Zo bespaart u hoge reparatiekosten.

Tip 2: Vermijd schimmel en ook nare geuren

Schimmel kan ook de wasmachine beschadigen. Het ruikt slecht, ziet er lelijk uit en is schadelijk voor de gezondheid. Het goede nieuws is dat het gemakkelijk is om schimmel te voorkomen.

Laat na het wassen de klep en de deur van het wasmiddelbakje altijd open staan totdat de wasmachine gedroogd is. U kunt het beste regelmatig de resten uit het wasmiddelbakje verwijderen. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een kleine borstel (goedkope tandenborstel) gebruiken.

Laat uw wasmachine open wanneer u niet wast om voor voldoende ventilatie te zorgen.

Tip 3: Laat de machine af en toe draaien op 95° zonder was.

Het kan gebeuren dat de wasmachine stinkt, dit herkent u misschien wel. Er is iets wat u eraan kunt doen. U kunt eerst een machine met gekookt wasgoed wassen of de machine op 95 graden laten draaien zonder wasgoed.

De warmte maakt het vuil los en de geur verdwijnt meestal. Deze werkwijze is niet per se milieuvriendelijk, maar helpt om uw wasmachine zo lang mogelijk mee gaat.

Tip 4: Laat de slang regelmatig volledig leeglopen.

U moet ook regelmatig het resterende water laten weglopen. Als u handig bent, kunt u de overloop verwijderen en deze ontdoen van het resterende wasmiddel. Blijf echter weg van chloorhoudende schoonmaakmiddelen, want die kunnen de wasmachine beschadigen.

Tip 5: Voeg wasverzachter toe aan het wasmiddel om kalkaanslag te voorkomen.


U heeft waarschijnlijk gehoord dat kalkaanslag schadelijk kan zijn voor de wasmachine. Dat klopt, want het tast de afdichting en de rubberen elementen van de wasmachine aan. Het kan ook leiden tot lagerschade. Als dit het geval is, is het nodig om uw wasmachine te repareren.

In de regel moet deze schade door een wasmachine monteur ter plaatse hersteld. Als een lager echter al beschadigd is, zijn reserveonderdelen nodig, deze reparatie kan al snel honderden euro’s kunnen kosten, zodat uiteindelijk de aanschaf van een nieuwe wasmachine voordeliger is.

Als u echter een wasmiddel met een verzachtende werking gebruikt, heeft kalkaanslag meestal geen kans om uw machine te vernielen. Als uw water erg hard is, kunt u ook een goedkope waterontharder gebruiken. Het is echter niet nodig de ontharder elke dag toe te voegen. Af en toe de wasmachine op 60 of 90 graden laten draaien helpt ook om kalkschade te voorkomen.

Samenvatting

Hoelang gaat een wasmachine mee, de gemiddelde levensduur van een wasmachine hangt af van enkele factoren. De levensduur van een wasmachine hangt ook af van hoe vaak hij wordt gebruikt. Een machine die dagelijks wordt gebruikt, gaat minder lang mee dan een machine die alleen maar af en toe wordt gebruikt.

De gemiddelde levensduur wasmachine is ongeveer 10 jaar. Bij dagelijks veeleisend gebruik kan verhoogde slijtage de levensduur met gemiddeld wel 4 jaar verminderen.

Als het apparaat zeer zelden wordt gebruikt, kan het zelfs 20 jaar meegaan!

Andere factoren die de levensduur kunnen beïnvloeden zijn de kwaliteit van de machine, het soort wasmiddel dat wordt gebruikt en de hardheid van het water.

Bij goed onderhoud kan een wasmachine vele jaren meegaan. Als hij echter niet goed wordt gebruikt of niet regelmatig wordt onderhouden, gaat hij sneller kapot.

Daarom is het belangrijk de instructies van de fabrikant te volgen en de wasmachine regelmatig te laten controleren of zelfs onderhouden om de levensduur ervan te verlengen.

Hoelang gaat een wasmachine mee? En hoe kan ik de levensduur van een wasmachine verlengen?

 • Zorg ervoor dat de wasmachine op een stevige stand staat.
 • Plaats altijd de transportvergrendeling van de trommel wanneer u de machine verhuisd / vervoert / verplaatst.
 • Regelmatige reiniging met bv. Machinereiniger
 • Regelmatige ontkalking: speciale producten zijn hier verkrijgbaar
 • Vul de machine nooit met meer wasgoed dan het aangegeven maximumgewicht.
 • Slangen en afdichtingen ½ jaarlijks controleren
 • Als het water te hard is, gebruik dan soda of waterontharder tabs.
 • Zodra u de eerste tekenen van slijtage opmerkt, moet u actie ondernemen om te voorkomen dat de wasmachine op het verkeerde moment stuk gaat.