Goedkoop Lego Kopen – Infogids

Waar goedkoop Lego kopen één van de veelgestelde vragen op onze website. Oké, daar gaan we met onze informatie over het kopen van Lego.

Waar goedkoop LEGO kopen

Waar goedkoop Lego kopen

Het assortiment LEGO-producten is zeer uitgebreid. Er worden voortdurend nieuwe sets uitgebracht. Inmiddels zijn er Legosets voor alle leeftijdsgroepen: van de grote Duplo blokjes voor de allerkleinsten tot de geavanceerde Lego Mindstorms, waarmee robots kunnen worden gebouwd en zelfs geprogrammeerd.

Toch kunnen bijna alle producten met elkaar worden gecombineerd, waardoor elke Lego set de speelmogelijkheden van uw kind vergroot.  

Welke Legoblokjes sets het beste bij uw kind past, hangt vooral af van zijn leeftijd en voorkeuren. In deze koopgids hebben we de belangrijkste kenmerken voor de besluitvorming voor u op een rijtje gezet.

De beste en goedkoopste Lego aanbieders

BOL.com

Ervaar de enorme keuze aan LEGO speelgoed voor de meest uiteenlopende themawerelden.
Goedkoop Lego Kopen bij BOL.com [klik hier]Goedkoop Lego kopen – Aankooptips.

Denk aan de leeftijdsaanbeveling.

Op de verpakking van elke Lego blokjes set staat een leeftijdsadvies. Hoe hoger de aanbevolen leeftijd, hoe uitdagender de set is om te bouwen. Om uw kind niet te overweldigen, let op dus de leeftijdsaanbeveling.

Voor peuters zijn er de grotere Lego Duplo blokjes. Als u op zoek bent naar bijzonder gemakkelijke Lego sets, let dan op het “Eenvoudig te bouwen” symbool op de verpakking.

Er is een breed scala aan verschillende themasets.

Bent u of uw kind een fan van Lord of the Rings of Star Wars? Dan zal hij of zij vooral genieten van een Lego set uit de bijbehorende producten. Deze themasets worden steeds vernieuwd en ontwikkeld. Basissets bevatten standaard Lego-steentjes en zijn zeer geschikt als uitbreidingsset.

In de LEGO-Classic productenlijn worden verschillende Lego-steentjes/blokjes aangeboden. Dit zijn sets van verschillende Legoblokjes zonder bouwinstructies.

Basissets zijn geschikt als uitbreidingsset of als kennismaking met het Lego-speelgoed.

Veel verschillende bouwwerken en modellen kunnen in elkaar worden gezet met Lego-blokjes. Daarom biedt Lego veel verschillende soorten producten aan.

Welke Lego kopen.

Niet alleen het Lego bedrijf ontwikkelt voortdurend nieuwe themasets, maar ook enthousiaste Lego-fans. Op Youtube en o.a. hier in boekjes kunt u bouwsuggesties bekijken.

Bijna alles kan los bij Lego worden gekocht inclusief minifiguren en ook de losse stenen. De volgende Lego-producttypes kunnen worden onderscheiden:

Lego Bouwwerken.

De meest uitgebreide zijn de bouwsets. Deze sets bevatten niet alleen grote en gedetailleerde gebouwen, maar ook veel accessoires. Om de eerste kleinere gebouwen samen te stellen of om al bestaande bouwwerken uit te breiden, zijn de losse blokjes/stenen het meest geschikt. Deze zijn verkrijgbaar in dozen/emmers (groot)verpakking, blokjes/steentjes of per stuk.

Lego treinen.

Goedkope LEGO treinset

Treinen en treintjes blijven kinderen fascineren, zo zijn er bijvoorbeeld de Duplo spoorwegen of de gemotoriseerde Lego City treinen. Bij Lego zijn talrijke voertuigen beschikbaar voor verschillende thema’s en leeftijdsaanbeveling. Sommige goedkope lego treinen modellen hebben zelfs een afstandsbediening.

De zogenaamde minifiguren stellen personages van verschillende thematische gebieden voor. Ze kunnen zelfs worden aangekleed en zijn geschikt om te verzamelen.

Lego wetenschap.

Voor kleine en grote wetenschappers is er het Lego-producttype robotica een hele uitdaging, hier kunnen eigen robots in elkaar gezet en ook geprogrammeerd worden.

Gebouwen.

Lego gebouwen sets zijn verkrijgbaar in verschillende groottes voor elk thema, bijvoorbeeld als politiebureau, jungle, boomhut of garage. Zij vormen de belangrijkste elementen van de Lego-wereld.

Er kan een fundamenteel onderscheid worden gemaakt tussen:

 • Gebouwen om mee te spelen
 • Gebouwen als model met veel details

De Lego-gebouwen in deze categorie zijn meer geschikt om te bekijken dan om mee te spelen. Daar zijn verschillende redenen voor:

Lego gebouwen sets zijn minder stabiel.

Vanwege hun realistische uiterlijk bestaan de goedkope LEGO-modellen sets uit vele kleine onderdelen. Het vergt dus veel geduld en concentratie om deze sets in elkaar te zetten.

Des te vervelender is het wanneer tijdens intensief spel een deel van de constructie afbreekt en met veel tijdverlies weer in elkaar gezet moet worden. Voor sommige kinderen zijn deze gebouwen sets minder aantrekkelijk.

De Lego-blokjes/steentjes in deze sets zijn minder kleurrijk. Veel kinderen geven echter de voorkeur aan de felle kleuren. Daarom verliezen sommige kinderen hun belangstelling voor dergelijke constructies.

Ze bevatten geen minifiguren of andere speelaccessoires. Lego gebouwen als model bevatten vaak geen minifiguren waarmee het kind met de set kan spelen. Daarom zijn ze vaak oninteressant om mee te spelen.

Er zijn veel gebouwen sets te koop, in de Lego-productlijnen Architecture en Creator.

Gebouwen om mee te spelen veel speelplezier.

De meeste Lego-gebouwen sets zijn geschikt om mee te spelen.

Dergelijke sets hebben vele kenmerken:

 • De blokjes/steentjes zijn felgekleurd.

Veel kinderen geven de voorkeur aan zo kleurrijk mogelijke Lego-gebouwen. Daarom zijn de meeste Lego-sets felgekleurd. Er wordt veel nadruk gelegd op kleurvariatie.

Er zijn ook veel bijzondere kenmerken te ontdekken.

Lego gebouwen sets hebben veel details.

 • Verborgen valdeuren en praktische hendels dagen uw kind uit tot een zo intensief mogelijke interactie met het gebouw.

Ze bevatten veel minifiguren en andere extra’s. Gebouwen om mee te spelen moeten er zo levendig mogelijk uitzien. Daarom bevatten deze sets niet alleen het gebouw, maar ook uitgebreide accessoires zoals:

 • Lego-minifiguren inclusief uitrusting zoals wapens, harnassen of hoofddeksels.
 • Vaak zijn er ook voertuigen of decoratieve elementen.

Hoeveel accessoires in een bouwpakket zijn opgenomen, staat in de desbetreffende productbeschrijving.

Individuele Lego-blokjes / steentjes.

De gebruikelijke Lego-sets bevatten vaak alleen de stenen die nodig zijn om volgens de instructies te bouwen. Maar als uw kind creatief wil zijn, is de keuze aan steentjes uit de sets soms niet voldoende. Lego biedt echter ook losse blokjes/stenen aan, zodat uw kind niet zonder komt te zitten en verder kan met zijn fantasie.

De productlijnen Classic en Juniors Lego bieden bouwsteen dozen die veel van de klassieke Legoblokjes in verschillende vormen en kleuren bevatten.

Spoorwegen.

Lego spoorwegen bieden uw kind de mogelijkheid om zelf een modelspoorbaan in elkaar te zetten. Ze hebben verschillende opties: sommige treinen maken realistische geluiden, andere hebben een motor die met een afstandsbediening kan worden gestart.

De spoorwegsets omvatten niet alleen het voertuig, maar ook een set rails en Lego-minifiguren. Vaak worden ook andere accessoires toegevoegd, zoals een bankje, kleine tunnels of zelfs een heel stationsgebouw.

Elke goedkoop lego treinset bevat rails en wissels die ook apart kunnen worden gekocht als uw kind een grotere treinbaan wil bouwen.

Spoorwegen zijn er bijvoorbeeld in Lego Duplo als speelgoed voor kleine kinderen en in Lego City als gemotoriseerd model voor oudere kinderen.

Lego Voertuigen.

Of het nu gaat om een piratenschip, een ruimteschip of een vrachtwagen Lego heeft talloze voertuigen voor alle leeftijden en thema’s. Bijna elke voertuigset bevat ook een minifiguur als bestuurder van het voertuig. Vaak worden ook bijpassende accessoires meegeleverd.

De Lego-voertuigen kunnen worden gemaakt van 3 verschillende soorten stenen:

 • Voertuigen gemaakt van Duplo stenen.
 • De Duplo stenen zijn twee keer zo groot als de gewone Legostenen. Zodat kleine kinderen er snel mee kunnen spelen, daarom bestaan Duplo voertuigen vaak uit zeer weinig en grote blokken. Er staan meestal vrolijke gezichten op de voertuigen.

Voertuigen gemaakt van Legostenen.

Voertuigen gemaakt van conventionele Lego-steentjes zijn beschikbaar voor vele leeftijdsgroepen. Auto’s uit de Juniors serie bestaan bijvoorbeeld uit veel geprefabriceerde onderdelen, zodat ze sneller in elkaar kunnen worden gezet.

Modellen uit de Creator serie daarentegen bevatten een groot aantal kleine onderdelen de montage ervan vereist veel geduld en concentratie.

Lego voertuigen zijn beschikbaar in alle mogelijke moeilijkheidsgraden.

Voertuigen gemaakt van Technic onderdelen.

Voertuigen in de LEGO Technic productlijn lijken op kleine machines. Zij bestaan uit tandwielen, assen, beweegbare hefbomen enz. Een bijzonder kenmerk is hun mobiliteit van de graafmachine tot de grijparm zijn vele opwindende mechanismen.

De meeste Technic voertuigen kunnen zelfs worden uitgerust met een motor en op afstand worden bestuurd.

Lego figuren

De diverse minifiguren brengen de Lego-wereld tot leven. Ze hebben bijna allemaal dezelfde grootte en vorm.

De blokvormige legofiguren bestaat uit 5 delen:

 • 1 torso met beweegbare armen
 • 2 handjes om te grijpen
 • 1 onderlichaam met beweegbare benen
 • 1 cilindrische hoofd / kop

De afzonderlijke lichaamsdelen zijn verkrijgbaar met verschillende opdrukken en in verschillende kleuren de combinatiemogelijkheden zijn onbeperkt.

Kapsels of hoofddeksels kunnen op het hoofd worden bevestigd en de handen kunnen worden uitgerust met wapens of alledaagse voorwerpen. Er zijn echter ook jassen en rokken voor de figuren. Bijna elke Legoset komt met bijpassende minifiguren.

Robotica

LEGO robots speelgoed

Zelfs robots kunnen ook worden gebouwd en geprogrammeerd met Lego. De productlijn Mindstorms biedt bijvoorbeeld een compleet pakket met verschillende sensoren en motoren.

De robot wordt samengesteld uit Lego Technic onderdelen en vervolgens geprogrammeerd op een computer of tablet.

Lego productlijnen

Het gevarieerde Lego-assortiment is verdeeld in verschillende productlijnen die voortdurend worden uitgebreid. Sommige zijn gericht op een specifieke leeftijdsgroep, andere omvatten bouwpakketten over een specifiek thema of interessegebied.

De volgende Lego-sets zijn beschikbaar:

Lego Architectuur

Met Lego Architecture kunnen beroemde gebouwen worden nagebouwd. De creatieve bouwset Architecture Studio wordt zelfs aanbevolen door vooraanstaande architecten en gebruikt voor brainstorming.

Met de LEGO Architecture productlijn kunnen beroemde gebouwen zoals de Eiffeltoren worden nagebouwd.

Lego Architecture wordt aanbevolen voor kinderen van 12 tot 16 jaar en ouder.

Van de indrukwekkende Grote Piramide van Gizeh in Egypte tot de beroemdste gebouwen in Amerika zoals het Witte Huis en het vrijheidsbeeld, Lego Architecture heeft voor elk wat wils.

De modellen zijn tussen 10 en 40 cm hoog en zeer gedetailleerd om een realistische uitstraling te creëren.

Lego Architectuur sets zijn het meest geschikt voor de vitrine.

De gebouwen in deze productlijn zijn vooral bedoeld om er zo realistisch uit te zien. Daarom zijn ze niet erg geschikt als speelgoed. De gebouwen zijn meer geschikt als model om in de vitrine te plaatsen waar ze bekeken kunnen worden.

De instructies zijn niet alleen gedetailleerd, maar ook leerzaam. Ze bevatten veel achtergrondinformatie over elk gebouw.

Naast de gebouwen is er de LEGO Architecture Studio, een bouwset met meer dan 1200 bouwstenen in verschillende vormen. De stenen zijn wit of transparant. Ook inbegrepen is een Lego ideeën boek met voorbeelden uit de geschiedenis van de architectuur.

Deze set is minder geschikt voor kinderen, maar eerder voor beginnende en ervaren architecten. De veelzijdigheid van de bouwstenen en de moderne vormgeving maken het mogelijk om met de Architecture Studio creatieve ideeën te realiseren.

Omdat de stenen wit zijn, hebben kinderen meestal minder plezier in het knutselen met de Architecture Studio.

Lego Bionicle

Uw kinderen kunnen hun eigen actiefiguren bouwen met Lego Bionicle. Deze hebben beweegbare gewrichten en sommige zijn uitgerust met functionerende vuurwapens.

Met de Bionicle productlijn kunnen kinderen spelen met helden figuren, de zogenaamde Toa. Over de speelwereld: De Toa moeten het eiland Okoto beschermen tegen de sinistere Makuta krijgers.

Elke Lego Bionicle set bevat onderdelen voor één volledig gearticuleerd actiefiguur, maar combipacks met meerdere figuren zijn ook verkrijgbaar.

Lego Bionicle wordt aanbevolen voor kinderen en tieners van 6 tot 14 jaar.

De Bionicles zijn gemaakt van Lego Technic onderdelen en zijn zeer beweeglijk door de vele gewrichten. Ze zijn ook stabiel, waardoor kinderen meestal intensief met de figuren kunnen spelen zonder dat er delen afvallen of breken.

Elke Bionicle figuur bevat een masker dat met een druk op de knop kan worden afgeworpen. Veel van de actiefiguren zijn ook uitgerust met vuurwapens. Hiermee kunnen kleine projectielen worden afgevuurd. Dit verhoogt het speelplezier.

Als uw kind meerdere Bionicle figuren heeft, kan hij of zij ze met elkaar combineren door de meegeleverde instructies te volgen of op eigen houtje. Sommige Bionicles kunnen gewoon op elkaar gezet worden. Andere kunnen worden samengevoegd tot grotere figuren.

Bionicle Kopka en Melum

Lego City

Lego City is gewijd aan het thema grote steden. Met sets als brandweer, ruimtevaart of diepzeeverkenner kan uw kind een metropool bouwen. Lego City is een van de meest uitgebreide series. De sets bieden talrijke speelmogelijkheden rond het thema van de grote stad.

Lego City wordt aanbevolen voor kinderen van 5 tot 12 jaar.

Populaire thema’s zoals brandweer, politie, maar ook tal van voertuigen kunnen door uw kind in Lego City worden verkend. De LEGO-City sets zijn eenvoudig in elkaar te zetten en daarom ook geschikt voor jongere kinderen.

Lego Classic

De bouwsets van de LEGO-Classic lijn breiden de stenenvoorraad van uw kind uit. Daarmee kan hij of zij nog creatiever bouwen en fantasierijker spelen.

Lego Classic is de meest traditionele productlijn. Elk Classic product bestaat uit een doos met bouwstenen en bijgeleverde ideeën.

Lego Classic wordt aanbevolen voor kinderen en tieners van 4 tot 16 jaar en ouder.

Aangezien de elementen van de Lego-blokkendozen vrijwel onbeperkt kunnen worden samengesteld, zijn ze geschikt als starters of uitbreidingssets.

Klassieke sets bestaan uit vele klassieke stenen in verschillende vormen en kleuren. De combinatiemogelijkheden zijn onbeperkt.

De stenen van de Classic lijn kunnen ook worden gecombineerd met bijna alle andere stenen. Dit maakt ze zeer veelzijdig. Zo kan uw kind veel verschillende producten combineren tot grote bouwwerelden, zelfs zonder instructies.

Lego Creator

Met Lego Creator kan uw kind gedetailleerde gebouwen en voertuigen bouwen. De LEGO-sets zijn vaak zeer uitdagend.

De Lego Creator productlijn is gebaseerd op de werkelijkheid. Op basis van hun moeilijkheidsgraad kunnen Creator sets in 2 groepen worden verdeeld:

 • 3-in-1 sets voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
 • Exclusieve sets voor tieners van 12 tot 16 jaar en ouder

Uw kinderen kunnen 3 verschillende modellen bouwen van de stenen in de 3-in-1 sets. Zo wordt de transporthelikopter een vrachtschip of een vliegtuig.

Omdat de sets zeer eenvoudig te bouwen zijn, zijn ze ook geschikt voor jongere kinderen.

De 3-in-1 sets van Lego Creator sets worden aanbevolen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Expert sets

Deze Creator producten zijn zeer gedetailleerd, maar ook zeer verfijnd. Van een gemotoriseerd reuzenrad tot een bus, er zijn hier geen grenzen aan de mogelijkheden.

Deze exclusieve sets zijn door hun uitgekiende constructie ook geschikt voor volwassenen.

De LEGO Creator expert sets worden aanbevolen voor tieners van 12 tot 16 jaar en ouder.

Lego Dimensions

Lego Dimensions is de interface tussen legoblokjes en videogames. Het startpakket bevat de zogenaamde Dimensions Toypad.  Het kan worden uitgebreid met extra pakketten.

Lego Dimensions combineert videogame en bouwplezier. Het Starter Pack dat nodig is om het spel te spelen bevat de zogenaamde Gateway, het videospel Lego Dimension en minifiguren.

Tot nu toe is het beschikbaar voor de spelconsoles Playstation 3 en 4, Xbox One en 360 en Wii U.

Lego Dimensions wordt aanbevolen voor de leeftijd van 7 tot 14 jaar.

Over de spelwereld, Lord Vortech wil het Lego-universum onderwerpen. Om dit doel te bereiken, heeft hij alle schurken bevrijd.

Maar voordat de speler de plannen van Lord Vortech kan dwarsbomen, moet hij eerst het portaal in elkaar zetten. Deze bestaat uit conventionele Legoblokjes en is ter decoratie bevestigd aan de zogenaamde Dimensions Toypad. 

Het toypad dient als interface tussen de minifiguren en het videospel.

Een groot aantal verschillende figuren en voertuigen zijn beschikbaar voor Dimensions. Deze komen uit bekende films, series en strips. Om met de figuren te kunnen spelen, moeten ze aan de Toypad bevestigd zijn.

Door de figuren op het Toypad te verplaatsen, kan de speler puzzels in het spel oplossen.

Als alle niveaus van het startpakket zijn voltooid, is de pret echter nog niet voorbij.

Er zijn ook verschillende uitbreidingen:

 • De level packs; vergroten het plezier van het spel door een extra spelwereld met meer missies toe te voegen. Bovendien bevat elk level pakket een minifiguur, een voertuig en een gadget die in het spel kunnen worden gebruikt.
 • Teampakketten; om alle missies op te lossen zijn er de teampacks, die elk twee speelbare minifiguren en een voertuig of gadget bevatten. Elk minifiguur heeft een uniek vermogen om taken uit te voeren.
 • Fun Packs; deze sets bevatten een minifiguur en een voertuig of gadget. Zij verhogen het spelplezier met nieuwe figuren en meer mogelijke combinaties.

Lego Duplo

Voor kleine kinderen is er Lego Duplo. Deze stenen / blokjes zijn groter dan de gewone Legoblokjes.

Duplo stenen hebben speciale kenmerken: Ze zijn twee keer zo groot als de conventionele Legoblokjes en hebben dezelfde kleuren. Sommige hebben gezichten of opdrukken.

Duplo is Latijn en betekent “dubbel”. De naam verwijst naar de schaal van de bouwstenen van 2:1.

Duplo sets gaan vaak over populaire kinderthema’s zoals boerderijen, kastelen en spoorwegen. Maar ook filmklassiekers zoals Spider Man, Disney Pixar Cars of Mickey Mouse zijn sets die zijn uitgebracht.

Alle Duplo blokken zijn afwasbaar zonder vlekken.

De Duplo blokjes zijn zo gemaakt dat ze ook met gewone Lego-blokjes kunnen worden gecombineerd. Zo kunnen uw kinderen de Duplo stenen ook gebruiken als ze ouder zijn.

Lego Duplo wordt aanbevolen voor peuters van 1½ tot 4 jaar.

Lego Friends

Lego Friends gaat over het avontuurlijke leven van 5 beste vrienden. De minifiguren zijn bijzonder gedetailleerd en kunnen worden uitgerust met vele accessoires.

De LEGO Friends figuren hebben een realistischer uiterlijk dan de klassieke, vierkante minifiguren, ze doen denken aan Playmobil figuren.

De LEGO Friends speelwereld draait om de 5 beste vriendinnen Mia, Andrea, Olivia, Stephanie en Emma in het stadje Heartlake. Daar beleven ze verschillende avonturen, zoals een weekend op kamp, samen winkelen of een concert bezoeken.

Lego Friends wordt aanbevolen voor kinderen van 5 tot 12 jaar.

De LEGO Friends modellen zijn gemakkelijk in elkaar te zetten en zorgen dus voor snel speelplezier.

Er is altijd nieuwe uitrusting voor de figuren van de vijf vriendinnen: handtassen, kapsels, strikken, camera’s maar ook expeditiewagens en raftingboten.

Talrijke mini-filmpjes over de 5 vriendinnen zijn te zien op youtube. 

Lego Juniors

Jongere kinderen kunnen spelenderwijs het Lego-universum betreden met Lego Juniors. De instructies zijn zeer gemakkelijk te begrijpen.

De LEGO-Juniors productlijn is ontworpen om jongere kinderen op de meest speelse manier kennis te laten maken met het Lego-universum.

Lego Juniors wordt aanbevolen voor kinderen van 4 tot 7 jaar.

De instructies voor Juniors sets zijn zeer gemakkelijk te begrijpen en geïllustreerd voor een beter begrip. Dit wordt op de verpakking aangegeven met het “Easy to Build” symbool.

De LEGO-Juniors producten behandelen populaire thema’s zoals sprookjes, de politie of de boerderij.

Om kinderen in staat te stellen zo snel mogelijk met hun Lego-modellen te kunnen spelen, bevatten Juniors sets minder losse onderdelen dan conventionele Lego-sets. Sommige elementen zijn geprefabriceerd, zoals een graafschop of een cockpit van een helikopter. Dit maakt het mogelijk om snel in het spel te komen.

Mindstorms

Lego Mindstorms is een verdere ontwikkeling van Lego Technic. Het biedt een compleet pakket waarmee 5 verschillende robots kunnen worden gebouwd met behulp van instructies, maar ook talloze modellen met je eigen creativiteit.

Lego Mindstorms wordt aanbevolen vanaf 10 jaar.

Naast de Lego Technic onderdelen zijn er ook andere elektronische elementen inbegrepen.

Een Logo EV3-steen

Dit element is het controlecentrum van de robot. Alle sensoren en motoren zijn verbonden met de EV3 steen. Hij kan ook op een PC worden aangesloten via een USB-poort. Voor extra opslagruimte is er een SD-kaart aansluiting. In de EV3-steen zijn ook luidsprekers geïntegreerd.

Motoren

2 grote en 1 middelgrote motor laten de robot bewegen. Zij maken deel uit van de levering.

Sensoren

De sensoren dienen als zintuigen voor de robot. Inbegrepen zijn 2 verschillende sensoren. De kleurensensor herkent 7 verschillende kleuren en kan de lichtintensiteit meten. De aanraaksensor reageert op aanrakingen.

Infrarood detector

Met behulp van een infrarooddetector kan de robot commando’s van de afstandsbediening ontvangen. Na assemblage wordt de robot geprogrammeerd met behulp van software op een pc of tablet.

Naast de afstandsbediening kan de robot ook worden bestuurd via een smartphone – app.

Lego Technic elementen kunnen niet met alle Legostenen worden gecombineerd.

De Mindstorms robots zijn gemaakt van Lego Technic onderdelen en niet van de gebruikelijke Legoblokjes. Daarom kunnen ze hiermee niet worden gecombineerd.

Lego Mindstorms

Lego Mindstorms maakt van uw kind een kleine ingenieur: hij of zij kan een robot bouwen en zelfs programmeren, uitgerust met een grote verscheidenheid aan sensoren.

Lego Technic

Met Lego Technic kan uw kind volledig functionele voertuigen nabouwen. Vele kunnen worden uitgerust met een elektromotor.

Bionicles zijn moeilijk te combineren met andere productlijnen.

Bionicles bestaan niet uit de traditionele Legostenen met knoppen aan de bovenkant en buizen aan de onderkant. In plaats daarvan hebben ze verschillende gewrichten en speciale onderdelen. Daarom zijn de Bionicle figuren zelden te combineren met andere Lego-productlijnen.

LEGO Technic aanbiedingen

Films en series

Met sommige bouwsets kan uw kind de werelden van zijn favoriete films en series spelen en naspelen, maar ook nieuwe avonturen bedenken.

Om bijna alle interessegebieden te bestrijken, ontwikkelt Lego voortdurend eigen productlijnen die betrekking hebben op specifieke thema’s zoals misdaadjacht of de wereld van de elfen.

Voor elke productlijn zijn verschillende Lego-sets beschikbaar in verschillende groottes. Van goedkope lego sets met kleine modellen en een paar minifiguren tot uitgebreide bouwwerken, Lego biedt een enorm breed assortiment.

Lego productlijnen voor populaire films en series (Disney, Warner Bros, Marvel Superheroes) worden voortdurend uitgebreid en nieuw uitgebracht. Star Wars, Lord of the Rings of The Simpsons zijn maar een paar voorbeelden van de diversiteit aan thema’s.

Productlijnen voor films of series worden meestal aanbevolen vanaf 6 jaar.

Naast de held minifiguren zijn er scenario’s en bouwsets in elk van deze productlijnen. Deze maken het mogelijk om verschillende avonturen uit de films en series na te spelen.

Maak uw kind blij door het een Lego set te geven die over hun favoriete film of serie gaat.

Videogames

De volgende populaire videogame-klassiekers zijn al beschikbaar om te herbouwen:

 • Angry Birds
 • Minecraft

Productlijnen voor populaire videospelletjes worden gewoonlijk aanbevolen voor de leeftijd vanaf 6 jaar.

Angry Birds – red de gestolen eieren!

In de Angry Birds spelwereld is het de bedoeling de vogels met katapulten op de structuren van de varkens te laten schieten. Dat komt doordat de varkens de eieren van de vogels hebben gestolen. Het doel van het spel is om alle varkens van hun gebouwen te schieten.

Angry Birds biedt niet alleen bouwplezier, maar daagt ook uit tot vaardigheid de modellen bestaan uit veel beweegbare onderdelen. Als een van hen door een projectiel wordt geraakt, komt er een kettingreactie op gang, delen van de structuur storten in.

Minecraft – het plezier van bouwen op het internet

Net als Lego is het videospel Minecraft gebaseerd op het bouwstenenprincipe. Het is een open wereld spel, wat betekent dat de spelwereld onbeperkt is. De speler verkent het om grondstoffen te verzamelen en tegen monsters te vechten.

Bovendien kunnen de kubische blokken waaruit de spelwereld bestaat, worden gebruikt om je eigen constructies te bouwen.  

Met deze productlijn kan uw kind alle scenario’s die het al kent uit het videospel naspelen zonder de hele dag achter de computer te zitten.

Eigen productlijnen

Lego ontwikkelt altijd nieuwe productlijnen met een specifiek thema. Dit assortiment is zeer uitgebreid en bestrijkt vele interessegebieden.

De volgende lijnen zijn momenteel verkrijgbaar:

Chima

In deze lijn zijn er verschillende krijgers, figuren en hun voertuigen, zoals de vliegende vuurtempel of de gevaarlijke sabeltandrobot.

Elfen

De Lego-speelwereld van Elfen draait om het meisje Emily Jones, dat bevriend is met 4 elfen. Onder andere kastelen, schepen en sleeën maken de speelfiguren compleet. Naast de speelfiguren zijn er ook draken figuren.

Mixels

De Mixels zijn kleine robots om te verzamelen. Per serie zijn er 3 verschillende Mixel figuren te ontdekken. Uit deze 3 modellen kan een MAX-Mixel worden samengesteld. Soms kunnen de Mixels van andere series met elkaar worden gecombineerd.

Nexo ridders

Deze productlijn combineert middeleeuwse ridders met futuristische robots. Van de Chaos-katapult tot het rollende fort, er zijn talloze belegeringsapparaten. Bijna alle Nexo Knights sets bevatten voertuigen met functionerende vuurwapens.

Ninjago

Ninja’s strijden tegen piraten in deze populaire productlijn. Voertuigen, luchtschepen en tempels verlevendigen de speelwereld. Sommige minifiguren kunnen zelfs in de lucht zweven met behulp van een zogenaamd Airjitzu-pak.

Speed Champions

Voor fans van autoraces is er de Speed Champions productlijn. Hier kan uw kind populaire racewagens zoals Ferrari, Porsche of McLaren natuurgetrouw nabootsen. Ook inbegrepen zijn reservebanden en monteur minifiguren, stopboxen en andere accessoires.

Agenten

Deze productlijn gaat over de jacht op criminelen. De geheim agent minifiguren zijn uitgerust met alle benodigde wapens en voertuigen.

Leeftijdsaanbevelingen

Elke Lego set is voorzien van een leeftijdsadvies. Dit is om de volgende redenen:

Naarmate de leeftijd toeneemt, worden de LEGO-sets en de instructies uitdagender.

Om ervoor te zorgen dat het in elkaar zetten van de sets een uitdaging blijft voor uw kind, neemt de moeilijkheidsgraad toe met de aanbevolen leeftijd. Hoe gedetailleerder het eindresultaat, hoe beter.

Voor kleine kinderen bestaat het risico dat zij kleine onderdelen inslikken. Vooral peuters mogen niet spelen met uitdagende sets, deze bevatten veel kleine onderdelen die kunnen worden ingeslikt.

Lego sets voor peuters worden gekenmerkt door eenvoudige bouwinstructies en grote onderdelen.

Elke ontwikkelingsfase moet aan bod komen.

In elke leeftijdsfase heeft uw kind andere behoeften en verwachtingen van speelgoed.

 • Terwijl peuters eerst hulp nodig hebben bij het zelf leren bouwen en spelen, worden oudere kinderen steeds nieuwsgieriger. Productlijnen als Lego Technic of Mindstorms houden dus rekening met andere behoeften dan bijvoorbeeld Lego Juniors.

Onderzoekstip

Op lego.com kun je meer te weten komen over de verschillende ontwikkelingsstadia van kinderen.

Leeftijdsaanbevelingen zijn geen wetten. De leeftijdsaanbevelingen zijn richtlijnen. Als uw kind bijvoorbeeld bijzonder getalenteerd is met Legoblokjes, kan een hoger leeftijdsniveau geschikter zijn voor uw kind dan de aanbevolen leeftijd. Als uw kind niet vooruitgaat, kunt u hem of haar altijd helpen.  

Ter zake!

De kleinste kinderen van 1½ tot 4 jaar kunnen met Lego Duplo hun motorische vaardigheden ontwikkelen door de bouwstenen in elkaar te zetten. De naleving van de leeftijdsclassificatie is hier van groot belang. De stenen zijn extra groot, zodat de jongste kinderen ze niet per ongeluk kunnen inslikken.

Kinderen van 4 tot 7 jaar openen het Lego-universum met Lego Juniors. Met eenvoudige bouwsets kunnen uw kinderen spelenderwijs wennen aan het hanteren van de kleinere Legoblokjes.

Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar ligt bijna de hele Lego-wereld open voor uw kind: Ze kunnen al complexe gebouwen reproduceren en worden steeds creatiever. Zelfs het programmeren van Mindstorm robots is geen probleem. De meest gedetailleerde Lego-sets kunnen zelfs voor volwassenen een uitdaging zijn. Daarom worden ze aanbevolen vanaf 12 jaar.

Kleine kinderen van 1½ tot 4 jaar

Voor de allerkleinsten is er Lego Duplo. Deze productlijn wordt gekenmerkt door grote, vaak afgeronde onderdelen, zodat peuters er veilig mee kunnen spelen.

U kunt meer te weten komen over de productlijn in onze Lego Duplo content sectie.

Het babyspeelgoed traint vooral de motoriek. Uw kind ontwikkelt ook zijn fantasie door de bouwstenen creatief en individueel in elkaar te zetten. De kleurrijke Duplo stenen geven het kind veel plezier tijdens het leren.  

Kids van 4 tot 7 jaar

Kinderen tussen 4 en 7 jaar zijn al geïnteresseerd in legoblokjes. Deze zijn kleiner dan Duplo stenen.

Deze bouwpakketten zijn echter vaak nog te uitdagend. De LEGO-Juniors productlijn maakt het dus ook voor jongere kinderen mogelijk om op een leeftijdsgebonden manier in de Lego-wereld te stappen: de instructies zijn gemakkelijk te begrijpen en aantrekkelijk geïllustreerd zodat de kleintjes ze snel begrijpen.

Voor meer informatie over de productlijn, zie onze koopgids in de inhoud van Lego Juniors.

Op deze leeftijd leren kinderen sociaal gedrag, logisch denken en verbeelding. De legoblokjes trainen hun fijne motoriek en stellen hen in staat problemen op te lossen.

Winkeltip

Naast Lego Juniors kunnen kinderen van 4 tot 7 jaar ook hun eerste themasets kopen. Deze omvatten Lego City, Disney Princess, Star Wars en Angry Birds.

Voor meer informatie over de afzonderlijke themasets kunt u het hoofdstuk Lego-productlijnen lezen.

Basisschool kinderen van 8 tot 12 jaar

De Lego-sets voor 8- tot 12-jarigen bevatten steeds meer bewegende onderdelen en technische elementen. Van Lego Technic auto’s met motoren tot bewapende Bionicle actiefiguren en programmeerbare Mindstorms robots, alles is mogelijk.

In de leeftijd van 8 tot 12 jaar kunnen uw kinderen al uitdagende bouwinstructies volgen zonder hun geduld te verliezen. De instructies inspireren hen ook om steeds creatiever te worden.

Zo kun je al hele steden, uitgebreide sprookjeskastelen of technische ruimteschepen bouwen. Meer informatie over de afzonderlijke themasets vindt u in onze andere artikelen.

Winkeltip

De meeste Lego-sets zijn beschikbaar voor deze ontwikkelingsfase. Probeer te achterhalen in welk thema uw kind geïnteresseerd is om het optimale product te vinden.

Voor kids vanaf 12 jaar en ouder

Lego sets voor 12-jarigen en ouder zijn zeer uitgebreid. Ze bestaan uit talloze, kleine onderdelen. Het bouwen ervan kost veel tijd en is zelfs voor volwassenen een uitdaging.

Veel bewegende delen en technische elementen maken de Lego replica zeer realistisch. Of het nu gaat om een gemotoriseerd reuzenrad, een hoofdkwartier van de brandweer met scharnierende buitenmuren of een Mini-Cooper er zitten veel details in deze Lego-sets.

De veeleisende bouwinstructies vormen ook voor oudere kinderen een uitdaging. Ze leren zelfs moeilijke problemen op te lossen door logisch na te denken. 

Lees meer in onze rubriek Product Line.

Winkeltip goedkoop lego kopen

De producten van de lijnen Creator, Ideas en Architecture zijn bijzonder gedetailleerd.

Accessoires

Er zijn talrijke accessoires rond de bouwstenen om het spelen met Lego comfortabeler te maken.

Ter zake!

Om te voorkomen dat de stenen los in de kinderkamer rondslingeren, zijn er verschillende manieren om ze op te bergen zoals dozen of zakken.

Bouwplaten zijn grote oppervlakken die voorzien zijn van de LEGO noppen, dit maakt het bouwen gemakkelijker.

Een elementen scheider maakt het gemakkelijker om Legoblokjes te scheiden.

Met elektronische onderdelen van Lego kan uw kind zijn Mindstorms robot upgraden of een motor toevoegen aan een Lego Technic-auto.  Uw kind kan inspiratie, instructies en tips halen op bijvoorbeeld YouTube.

Opslag

Er zijn vele manieren om Legostenen op te bergen. Wij hebben de meest bijzondere producten voor het opbergen van uw Legostenen hieronder voor u samengevat:

 • Lego-dozen
 • Opbergzakken

Legodozen

Doosjes die eruit zien als Legoblokjes zijn geschikt voor liefhebbers van de Deense speelgoedfabrikant. Een pluspunt: de bouwsteendozen kunnen op elkaar worden gelegd, net als de speelgoedstenen. Ze zijn er in verschillende vormen en kleuren.

U vindt een grote selectie van verschillende Lego-opbergdozen hier.

Opbergtassen

Opruimen kan niet sneller, de praktische opbergzakken bieden een heel andere manier van opbergen. Uitgevouwen dienen ze als speelmat voor uw kind.

Met behulp van het trekkoord kun je de mat na het spelen in een opbergzak trekken. Dit vereist slechts een paar bewegingen, u bespaart uzelf de moeite van het opruimen van afzonderlijke stenen.

U kunt veel verschillende opbergzakken vinden op deze pagina.

Bouwplaat

Een bodemplaat voorkomt dat Lego-gebouwen omvallen. Het verhoogt ook de stabiliteit van het gebouw.

Basisplaten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren zodat er altijd een geschikte basis is. Als uw kind een bijzonder groot bouwwerk wil maken, kan hij of zij verschillende grote grondplaten aan de onderkant met elkaar verbinden met langwerpige, smalle Legoblokjes. Basisplaten zijn dus ook geschikt als uw kind meer dan één bouwwerk wil maken. Hele steden kunnen worden gebouwd op de platen.

Scheidingselementen

Legoblokjes staan erom bekend dat ze stevig op elkaar zitten. Soms is deze verbinding zo stabiel dat stenen niet meer van elkaar kunnen worden gescheiden. Voor dit geval is er de LEGO elementenscheider. Met zijn ingenieuze hefboomsysteem kunnen zelfs de meest hardnekkige steenverbindingen worden gescheiden.

Meer informatie over de functie van de elementenscheider vindt u in onze Wat kan ik doen als 2 stenen niet meer gescheiden kunnen worden?

Shopping tip

Uitgebreidere Lego-sets en dozen bevatten vaak een elementenscheider. Lees er meer over in de productomschrijving.

LEGO Elektronica

Met elektronische accessoires kan uw kind Mindstorms robots upgraden of een motor toevoegen aan zijn Lego Technic voertuig:

LEGO Sensoren

Gedetailleerde informatie over de afzonderlijke productlijnen is te vinden in het gelijknamige hoofdstuk.

Power Functions voor Lego Technic modellen, veel Lego Technic modellen kunnen achteraf worden uitgerust met een Power Functions set.

Deze sets kunnen de volgende elementen bevatten:

 • Batterij box: de accubox is onmisbaar voor elk Power-Functions element: hij levert de nodige elektrische energie. Elk extra element wordt aangesloten op de accubak. Accubakken zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.
 • Motor: met de talloze motoren kan uw kind zijn voertuig uitbreiden, bijvoorbeeld met een gemotoriseerde terreinwagen of een graafmachine met een gemotoriseerde schop. De gebruiksmogelijkheden zijn onbeperkt. 
 • Licht: er kunnen ook lampen worden gemonteerd zodat het voertuig in het donker zichtbaar is.
 • Controle: de Power Functions eenheid kan op verschillende manieren worden bestuurd. Hetzij via een bedieningsschakelaar, hetzij met behulp van een infrarode afstandsbediening.

Tip

Welke Powerfuncties set het meest geschikt is voor uw Lego-product vindt u in de handleiding van elke legobouwset.

Sensoren – voor krachtige robots

De basis Lego Mindstorms set is zeer uitgebreid. Na verloop van tijd zal uw kind zijn robotvaardigheden zover ontwikkelen zodat het meer onderdelen nodig heeft.

Naast de sensoren in de basisset zijn er de volgende producten verkrijgbaar:

Ultrasone sensor: de ultrasone sensor zendt geluidsgolven uit en evalueert hun echo’s. Dit maakt het mogelijk afstanden te meten of signalen naar andere ultrasone sensoren te sturen.

Gyrosensor: De gyrosensor reageert zeer gevoelig op draaibewegingen en richtingsveranderingen. Dit geeft de robot evenwicht of stelt hem in staat hoeken te meten.


Alle onderdelen uit de basisset zijn ook los verkrijgbaar.

Ideeënboeken

Uw kind heeft nieuwe inspiratie nodig, maar heeft al meer dan genoeg stenen? Misschien kan een van de Lego-ideeënboeken hem helpen. Deze bevatten bouwinstructies en tips waarmee uw kind nieuwe modellen kan maken. 

De boeken zijn vaak zeer uitvoerig geïllustreerd en bieden een breed scala aan onderwerpen. Er is dus voor elk wat wils. Houd in gedachten ideeënboeken zijn alleen geschikt voor “gevorderde” bouwers.

De ideeënboekjes bevatten alleen voorbeelden. Omdat voor de bouwinstructies een basisvoorraad stenen nodig is, is een ideeënboek alleen geschikt als uw kind al wat Legostenen bezit.