Pelletkachel kopen? Ja – Nee.. Voordelen /Nadelen.

Pelletkachel kopen? Waarom dit het juiste moment is om een (goedkope) pelletkachel aan te schaffen. Als men kijkt naar de huidige ontwikkelingen dan wordt één ding heel duidelijk, fossiele brandstoffen zoals gas worden steeds duurder en geleidelijk afgeschaft.

Het modewoord is “klimaatneutraal!”

Een pelletkachel kopen ja of nee en waar op letten

Pelletkachel

Wie voor zijn nieuwe verwarmingsconcept wil overschakelen op hernieuwbare energiebronnen kan er voor kiezen om een pelletkachel te kopen.

Je doet er goed om de aankoop van een pelletkachel niet uit te stellen. Want wie de huidige “klimaatneutraal!” ontwikkelingen onder de loep neemt, komt al snel tot de logische conclusie dat de vraag naar pelletkachels onvermijdelijk zal toenemen en dat dit vroeg of laat tot prijsstijgingen zal leiden, zelfs als rekening wordt gehouden met de huidige economische turbulentie.

Wie dus zo snel mogelijk lagere aankoopkosten wil en wil besparen op verwarmingskosten, moet niet onnodig wachten.

Waarom is een pelletkachel de moeite waard?

 1. Pellets als brandstof zijn betrekkelijk milieuvriendelijk
 2. Automatische controlemechanismen van pelletkachels zorgen voor een constante optimale en schone verbranding met een laag brandstofverbruik
 3. Temperatuur en verwarmingstijden kunnen nauwkeurig worden ingesteld (altijd de gewenste comfortabele temperatuur op het gewenste tijdstip)
 4. Kan ook via smartphone worden bediend
 5. Realisatie van verschillende verwarmingsgedragingen via verschillende programma’s
 6. Meerdere kamers verwarmen met één pelletkachel via CV

Wie zich in de toekomst met een pelletkachel wil verwarmen, geeft blijk van milieubewustzijn. Er bestaat immers nauwelijks een haard die zo efficiënt en zuinig kan worden bediend als een pelletkachel.

Gemakkelijk te hanteren en vol vermogen, slechts ongeveer 2 kilogram pellets zijn voldoende om 100 vierkante meter gedurende ongeveer een uur te verwarmen. Nou, als dat geen goede reden genoeg is om voor een pelletkachel te kiezen?

Maar er zijn nog meer goede redenen waarom een pelletkachel een geweldige kachel is. Deze kachels zijn erg handig. Ze hebben binnenin tanks die tot wel 100 liter pellets kunnen bevatten, afhankelijk van het type kachel. Zo kunt u lange tijd verwarmen voordat u weer pellets moet bijvullen.

Voor mensen die om het milieu geven en daarom een pelletkachel willen kopen, is er een ruim assortiment pelletkachels te koop.

Informatie over pellets en pelletkachels

U wilt een pelletkachel kopen, maar hebt nog veel onbeantwoorde vragen?

 • Wat is het verschil tussen een pelletkachel en een pelletverwarmingssysteem?
 • Welke kosten kunt verwachten?
 • Waar moet u op letten als u een pelletkachel gebruikt?

Basiskennis belangrijk bij pelletkachel kopen

Voordat u een pelletkachel koopt, hebt u zich waarschijnlijk afgevraagd wat dit type verwarming eigenlijk onderscheidt. Eenvoudig gezegd is een pelletkachel een gedecentraliseerd verwarmingstoestel dat kamer per kamer kan worden gebruikt, vergelijkbaar met een open haard.

Bij een open haard wordt de brandstof handmatig toegevoerd. De situatie is anders met een pelletkachel. Dankzij de standaardisatie van de geperste houtstaafjes worden ze automatisch door de geïntegreerde tank getransporteerd voor verbranding.

Dit is zeker het doorslaggevende voordeel ten opzichte van een open haard, dat veel mensen er uiteindelijk toe brengt een pelletkachel te kopen.

Onze tip: Informeer u goed naar de eigenschappen van de verschillende pelletkachels. Op die manier vindt u het juiste model voor uw woning en bespaart u vaak op de aanschafkosten en uw stookkosten.

Pelletkachel en pellet CV ketel verwarmingssysteem

Terwijl een pelletkachel meestal als tweede toestel wordt gebruikt, neemt een pellet CV ketel verwarmingssysteem de volledige verwarming van alle kamers op zich. Deze laatste is ook aanzienlijk duurder in aankoop, maar dit wordt in grote mate opgevangen door de besparing op gas stookkosten vdoor pelletverwarming.

Veel mensen willen een pelletkachel kopen om twee redenen: goedkoper verwarmen van het huis, kantoor en gezelligheid. En inderdaad, geplaatst in de werk of woonruimte, zorgen het vrije zicht op het vlammenspel en de hoge stralingswarmte voor een zekere behaaglijkheid.

Bij de aankoop van een pelletkachel is er naast het onderscheid tussen een pelletkachel en een pellet CV ketel verwarmingssysteem nog een ander punt om rekening mee te houden.

De 2 soorten pelletkachels hebben ieder een andere functie.

 • Een ‘gewone’ pelletkachel wordt gebruikt om een specifieke ruimte te verwarmen en heeft meestal een klein vermogen.
 • Pelletkachels daarentegen die watervoerend zijn, kunnen worden aangesloten op het bestaande CV ketel verwarmingssysteem.

Kosten bij pelletkachel kopen

Aangezien een pelletkachel alleen per kamer wordt gebruikt, ligt het vermogensbereik meestal in het lagere segment van ongeveer zes tot maximaal 14 kW.

Ook de aankoopkosten blijven dan binnen de perken, althans in vergelijking met een pellet CV ketel systeem. De exacte prijs is uiteraard afhankelijk van vele factoren en kan daarom niet als een algemeen cijfer worden gegeven. Naast het vermogen in kW zijn ook de fabrikant en het model prijsbepalend.

Gemiddeld kosten pelletkachels tussen 1.000 en 4.000 euro. Pelletkachels zonder elektriciteit kosten tussen 2.000 en 5.000 euro, wat iets hoger is. Daarnaast zijn er nog de kosten voor de pellets zelf.

De pellets prijzen fluctureren de laatste tijd steeds meer, en het loont dzeker e moeite om de ontwikkeling van de pellets prijs hier in de gaten te houden. Wij verzamelen regelmatig de beste deals op onze website.

Het juiste vermogen van de pelletkachel

Zoals reeds vermeld, zijn pelletkachels verkrijgbaar in talrijke uitvoeringen. Om er zeker van te zijn dat u de juiste pelletkachel koopt, moet u van tevoren de belangrijkste gegevens van de te verwarmen ruimte kennen.

De isolatie toestand van het pand is ook een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste pelletkachel. Het is raadzaam om goed voorbereid te zijn voordat u een pelletkachel aanschaft. Met onze adviezen geven we antwoord op belangrijke vragen omtrent het vinden van een (goedkope) pelletkachel.

Wat de prestaties betreft, kunt u een ruwe schatting maken van de verwarmingscapaciteit van de ruimte alvorens een pelletkachel te kopen. Achter de karakteristieke waarde gaat de ruimte schuil die met een bepaald verwarmingsvermogen kan worden verwarmd.

Het volgende is van toepassing, in normale omstandigheden

 • Benodigd vermogen = 0,1 KW x ruimteoppervlak.

Voorbeeld:

Als u een kamer van 40 vierkante meter met pellets wilt verwarmen, u een vermogen van ten minste 4 kW nodig hebt. Kachels in goed geisoleerde huizen / gebouwen kunnen een groter oppervlak verwarmen.

Tip: Door te isoleren, kunt u een pelletkachel kopen met een lagere capaciteit. Zo zult u waarschijnlijk in erste instantie iets duurder uit zijn door te isoleren. Maar op de lange termijn goedkoper kunnen verwarmen, wat weer veel geld scheelt op de stookkosten.

Hoe een ruimte oppervlak berekenen.

Als voorbeeld de lengte van de kamer (7 meter) vermenigvuldigd met de breedte van de kamer (6 meter) is 42 vierkante meter. (7 m x 6 m = 42 m² )

Vermogen van de pelletkachel moet dan minimaal 42 m² x 0.1 kw = 4.2 KW

Voordelen van een pelletkachel

 • Noch tijdens de opslag, noch tijdens de verbranding van houtpellets wordt er vuil geproduceerd zoals bij houtblokken of steenkool.
 • De pellets worden uitsluitend gemaakt van onbehandeld, natuurlijk (afval)hout. Zo worden zaagsel en houtkrullen onder hoge druk geperst tot stukjes met een diameter van 4 – 10 mm en een lengte van 20 – 50 mm, zonder gebruik te maken van chemische bindmiddelen. Als bindmiddel wordt alleen aardappel- of maïszetmeel gebruikt.
 • De afgewerkte pellets hebben een calorische waarde van ongeveer 5 kWh/kg.
 • Pellets van hoge kwaliteit zijn betrekkelijk gemakkelijk te herkennen. Hoe gladder en glanzender het oppervlak en hoe minder groeven in lengte- en dwarsrichting, hoe beter de kwaliteit.
 • Houtpellets zijn verkrijgbaar in zakken of in bulk (bigbags).
 • Om ze in de pelletkachel te verbranden, worden de pellets gewoon in een in de kachel geïntegreerd voorraadreservoir gevuld, van waaruit het transportmechanisme de kachel van de vereiste hoeveelheid brandstof voorziet. De pellets vallen in een verbrandingsbak waar ze worden ontstoken door een ontstekingsdraad. Verse lucht wordt op geregelde wijze via een stille ventilator naar de vlammen gevoerd.
 • Pelletkachels verbranding is CO₂-neutraal en bijna asvrij, wat ook het schoonmaken minder tijdrovend maakt dan bij een conventionele houtkachel.

Pelletkachels – Mogelijke problemen en nadelen

 • Een van de nadelen van een pelletkachel kopen is de hoge initiële kostprijs. Deze zijn echter met de dure gasprijs snel terugverdiend
 • Andere nadelen zijn de (grote) ruimtebehoefte en mogelijke prijsstijgingen als gevolg van de toegenomen vraag.
 • Prijzen voor pellets varieeren sterk en zelfs de aanvoer kan lastig zijn.

Uiteindelijk moet u de voor- en nadelen van pelletverwarming voor uzelf afwegen en een persoonlijke beslissing nemen. Of de voor- of nadelen opwegen tegen de nadelen hangt altijd af van de staat van het gebouw, huis en uw individuele verwarmingsbehoeften.

Zijn pelletkachels goed of slecht?

We hebben de voordelen van pelletverwarming afgezet tegen enkele nadelen. Noch de voor-, noch de nadelen van een pelletkachel overheersen. Al met al kan echter worden gesteld dat het verwarmingssysteem een zeer hoge ecologische balans heeft en een bijna CO2-neutrale verwarming mogelijk maakt.

Dankzij de hernieuwbare grondstof is een zekere voorzieningszekerheid gewaarborgd. Lage stookkosten maken verwarming met pellets dus zeer zinvol. Aan de andere kant zijn er de hoge aanschafkosten.

Tegenover de voordelen staat echter de behoefte aan opslagruimte en de onderhoudsinspanning, alsmede het mogelijke tekort aan grondstoffen. Als u wilt beslissen over een pellet verwarmingssysteem, denk dan ook aan de isolatie van het huis om de verwarmingskosten goed in te schatten, evenals uw individuele wens.

De ene mens wil het nu eenmaal warmer in huis hebben dan de ander.

Samenvatting

Een pelletkachel kopen brengt niet alleen warmte in de kamer. Met zijn chique design en het onbelemmerde zicht op het vlammenspel, brengt hij ook sfeer in de kamer. Om ervoor te zorgen dat je de juiste pellets en kachel kiest. Zodat je er zoalng mogelijk plezier aanhebt, moet u vóór de aankoop goed geinformeerd zijn.

Op dit punt is het de moeite waard om onze artikelen eens door te lezen, en van een specialist te horen of deze manier van verwarmen ook een goede keuze voor u is.

Met een pelletkachel verwarmt u niet alleen voordelig en milieuvriendelijk, maar ook uiterst comfortabel. Met de geïntegreerde regeltechniek kunt u bijvoorbeeld de gewenste temperatuur en de in- en uitschakeltijd automatisch programmeren zelfs via wifi.

Vragen over Pelletkachels

Is een pelletkachel nog interessant?

Winter in Nederland: ondanks prijsverdubbeling is verwarmen met pellets nog steeds goedkoop. Pellets blijven niet gespaard van de algemene prijsexplosies door inflatie. Een zak van 10 kilo (standaardformaat) kost momenteel ongeveer 10 euro.

Ongeveer twee keer zoveel als een jaar geleden. Toch blijft verwarming met pellets, ondanks de verdubbeling van de prijzen, goedkoop en “concurrerend ten opzichte van elektriciteit, gas of olie”

Als u drie maanden lang zes uur per dag verwarmt met pellets, moet u momenteel rekening houden met kosten van ongeveer 550 euro.

Is een gevel aansluiting toegestaan

Een pelletkachel moet altijd door het dakvlak uitmonden, middels een veilig schoorsteenkanaal. Een uitmonding in de gevel is in Nederland niet toegestaan. Dit zorgt bovendien voor praktische problemen, zoals een verhoogde kans op schoorsteenbrand en overlast voor de omgeving.

Kan een pelletkachel in elk huis?

Kan ik een pelletkachel in mijn huis plaatsen? Voor bijna elk type woning is een passende pelletkachel, echter dient er wel het juiste type afvoerkanaal bij uitgezocht te worden. Ook voor de moderne woningen is er een pelletkachel met gesloten systeem.