Goedkope Tuintegels Kopen? – Lees eerst deze 10 Tips!

Goedkope tuintegels kopen? Met onze tips voor de keuze, het leggen en het onderhoud kun je er jaren van genieten.

10 tips waar op letten goedkope tuintegels kopen

Waarop moet ik letten als ik tuintegels koop.

Een tuin, overkapping en een terras, is in de zomer een prachtig alternatief voor de woonkamer. Als u het goed ontwerpt, kunt u veel tijd doorbrengen in uw eigen tuin en genieten van de natuur.

Daarom is het bijzonder belangrijk om bij het ontwerp van een terras of overkapping grote waarde te hechten aan de materiaalkeuze van de tuintegels en de afwerking ervan.

Het leggen van tuin of terrastegels vereist enige speciale voorbereiding om een goed resultaat te garanderen. Als u op een paar belangrijke punten let, kunt u ook buiten lang van uw goedkope tuintegels genieten.

De juiste terrastegels voor uw tuin

goedkope tuintegels anbiedingen aankooptips

Omdat tuintegels op tuinpaden, de oprit en terrassen voortdurend worden blootgesteld aan het weer, moet u tuintegels kiezen met een passende textuur.

De terrastegels moeten onder meer bestand zijn tegen wisselende temperaturen en tegen mechanische en chemische invloeden. Bovendien moeten de tegels vorstbestendig en waterafstotend zijn.

Beton en keramische terrastegels zijn zeer goed geschikt voor gebruik buitenshuis. Ze nemen bijna geen water op en zijn daarom ook vorstbestendig. Als u natuursteen wilt gebruiken, zijn graniet, kwartsiet het geschiktst.

Vanwege de mechanische belasting van de tegels moet u in het algemeen kiezen voor tuintegels met een hoge slijtageklassen (klasse 4 en 5) of ongeglazuurde tegels. Houd er bij de kleurkeuze rekening mee dat donkere kleuren de zonnestraling sterker absorberen dan lichte kleuren en dat de bestrating daardoor kan opwarmen tot wel 70 graden Celsius.

De grootte van de goedkope tuintegels is ook doorslaggevend in tuinen. In het algemeen moeten grotere formaten worden gebruikt, hoewel in kleine tuinen en terrassen soms kleinere tegels kunnen worden gebruikt.

Hier verbetert het grotere aandeel van de voegen de slipweerstand. In het algemeen moeten de tegels voor buiten voldoende slipbestendig zijn, zodat u er niet over uitglijdt in natte of ijzige omstandigheden.

Wat zijn de nieuwste trends voor tuintegels?

Wat betreft afmetingen kun je zeggen, dat men steeds vaker voor grote tuintegels kiest, waarbij 100 cm x 100 cm geen uitzondering meer is.

De meest verkochte afmetingen in terrastegels  en tuintegels zijn.

  • 30 cm x 60 cm
  • 50 cm x 50 cm
  • 60 cm x 60 cm (meest verkocht)
  • 90 cm x 90 cm
  • 100 cm x 100 cm

Uitstraling van terrastegels

Authentiek, keramische, houtlook en natuursteen zijn populair, maar ook de beton en cementlook. Alle looks bieden een uitzonderlijk hoog niveau van gebruikers comfort in tuinen, onder overkappingen en terrassen, aangezien het (keramische) oppervlak dicht is en dus uitzonderlijk robuust en gemakkelijk te reinigen.

Een optimale voorbereiding is essentieel

Als u eenmaal voor goedkope tuintegels heeft gekozen, moet de ondergrond optimaal worden voorbereid. Dit omvat een perfecte ondergrond en voldoende afschot.

Hier geldt: hoe meer voegen in de bestrating, hoe meer kans of onkruid in de voegen. Of gebruik een speciale epoxyvoegmiddel (wel waterdoorlatend, maar geen kans voor onkruid)

Er moet ook in uitzettingsvoegen worden voorzien. Bovendien moet een drainagesysteem worden gepland dat het water dat door de voegen dringt snel afvoert. Hiervoor zijn veel verschillende systemen op de markt.

Goedkope Tuintegels kopen 10 tips

Welke ondergrond is geschikt voor tuintegels?

terrastegels kopen 10 aankooptips

Als u uw terras zelf wilt betegelen, hebt u eerst een stabiele ondergrond nodig. Voor een stabiel terras moet de vloer echter ook flexibel zijn om temperatuurschommelingen op te vangen. Anders kunnen zowel de zomerhitte als de wintervorst leiden tot scheuren in het buitenoppervlak.

Terrastegels worden vaak in een bed van straatzand / brekerzand gelegd. Daartoe graaf je eerst de ondergrond af en plaats je verschillende lagen van verschillende materialen (grof puin, straatzand en brekerzand), die je vervolgens verdicht (aan trillen met een trilmachine). Vervolgens worden de tuintegels erop gelegd en worden de voegen gedicht met bestratingsmortel.

Grind kan ook worden gebruikt als ondergrond voor stoeptegels. Wij raden aan grind en puin goed aan te stampen voordat de bestrating te leggen. Bovendien is een licht afschot nodig zodat het water kan weglopen. Anders bestaat het risico van een instabiele ondergrond die instabiel wordt en op den duur er voor zorgt dat goedkope tuintegels gaan verzakken.

1. Keramiek, beton of natuursteen

Kies het juiste materiaal. Als het om terrastegels gaat, kunt u het beste voor keramische tuintegels gaan. Ze zijn van veel betere kwaliteit dan betontegels, veel goedkoper dan natuursteen tegels en een echt visueel mooier in uw tuin.

2. Kies de kleur

De kleur van de tegels moet niet alleen perfect passen bij de gevel van uw huis, het is ook belangrijk dat de vloer ongevoelig is voor vuil uit de tuin. De tegels mogen dus niet te licht of te donker zijn. Hoe sterker de korrel van de tegels, des te minder zullen voetafdrukken of ander vuil opvallen. Vermijd volledig zwarte kleuren, deze goedkope tuintegels warmen zeer sterk op in de zon!

3. Het juiste formaat kiezen

Er zijn vele formaten voor keramiek terrastegels. Het standaardformaat is 60 x 60 cm en is het goedkoopst. Hoe groter het formaat, hoe beter de tegel tot zijn recht komt. De grootte van het formaat moet gebaseerd zijn op de totaal te leggen oppervlakte. Hoe groter de oppervlakte, hoe mooier het effect van grotere formaten tegels. Hout look terrastegels komen het best tot hun recht in langwerpige formaten. Beton looks gaan beter samen in vierkante formaten!

4. Materiaaldikte van terrastegels

Keramiek tuintegels zijn relatief dun vanwege hun buitengewoon goede breuksterkte. Een goedkope keramische tuintegel van 2 cm heeft een betere breuksterkte dan een betonnen tuintegel van 4 cm. Keramische terrastegels zijn verkrijgbaar in diktes van 2 cm en 3 cm.

De 2 cm dikke tegels zijn meer dan voldoende wanneer de platen alleen belopen worden. Als auto’s over de oprit moeten kunnen rijden, moeten tuintegels van minimaal 3 cm dik worden gebruikt.

5. Oppervlakteafdichting

Keramische tegels hebben een geglazuurd en dus gesloten oppervlak zonder poriën. Dit betekent dat ze automatisch altijd voldoende “verzegeld” zijn. In tegenstelling tot betontegels, waar een speciaal impregneermiddel nodig te zijn, om ze goed te “verzegelen” dit soort betontegels zijn vaak veel duurder.

Het verzegelen van keramische terrastegels is niet nodig!

6. Zorg voor voldoende tegels

Net als bij tegels in huis moet u rekening houden dat u voldoende tuintegels koopt en rekening houdt met ongeveer 10% afval van uw gemeten oppervlakte. Hoe groter het formaat van uw tegels, hoe meer afval u voor de zekerheid moet voorzien, want als een grote tegel breekt bij het snijden, zal het afval automatisch groter zijn. Voeg minstens 10% toe aan de bestelling, om zo niet te kort te komen tijdens het leggen van uw terras.

7. Koop altijd een paar tegels extra

Naast het afval moet u een paar tegels opzij leggen als latere (reparatie) reserve. Keramische terrasplaten hebben twee grote voordelen:

  1. Een buitengewoon lange levensduur, zonder dat het uiterlijk gedurende de gebruiksperiode verandert.
  2. Het is gemakkelijk beschadigde platen snel en gemakkelijk te vervangen. U kunt natuurlijk alleen van beide voordelen profiteren als u enkele tegels in reserve houdt voor een eventuele latere vervanging.

Zorg er daarom voor dat u bij de aankoop meerdere tegels als reserve aanhoudt!

8. Vermijd rondingen bij het plannen uw terras.

Afhankelijk van de stijl van het gebouw kunnen speelse rondingen op het terras of de looppaden voor een bijzondere visuele aantrekkingskracht zorgen. Bij keramische tegels moet u dit echter zoveel mogelijk vermijden.

Bochten en rondingen kunnen alleen uit de vrije hand worden gesneden met een haakse slijper. Deze snijvlakken rafelen bijna altijd en zijn later gewoon lelijk.

Rechte sneden met een (natte) tegelsnijder zijn veel fijner. Bovendien resulteren bochten onvermijdelijk in zeer smalle stroken. Als de platen ongebonden (niet gelijmd) worden gelegd, loopt een smalle plaat altijd een groot risico om te breken.

Bij keramische terrastegels moeten rondingen al in de planningsfase van de tuin aanleggen worden vermeden.

9 Het juiste gereedschap vergemakkelijkt goedkope tuintegels leggen

Aangezien de tuintegels van keramiek relatief zwaar zijn, moet u vacuümzuigers gebruiken om het leggen te vergemakkelijken. Dit maakt het gemakkelijk om de tegels te vervoeren, positioneren en te leggen.

Dit beschermt het materiaal en uw rug.

Het is het beste om tijdens het leggen van een terras een tweepersoons vacuümheffer te gebruiken om geknelde vingers en afgebroken randen te voorkomen!

10. tijdig bestellen – levertijd in acht nemen

Terrastegels van keramiek zijn een zeer seizoensgebonden product dat momenteel zeer trendy is. Het seizoen loopt van april tot begin augustus. Als u in zomer van uw nieuwe terras wilt genieten, kunt u het beste zo vroeg mogelijk bestellen.

Ook bent u veel goedkoper uit als u tuintegels buiten het (tuin) seizoen koopt. Dit kan voorkomen dat u met duurdere tegels er langere levertijden te maken krijgt.

Bestel uw tuintegels zo vroeg mogelijk om lange levertijden te vermijden. U ze ook goedkoper bestellen, in de wintermaanden.

Tuintegels schoonmaken en onderhouden

tuintegels schoonmaken waar op letten

Betontegels en keramische tuintegels en bestrating kunnen zonder aarzelen worden schoon gemaakt met elke bezem. De meeste natuursteentegels moeten echter iets voorzichtiger worden behandeld. Zachtere natuursteentegels van bijvoorbeeld kalksteen moeten niet met te harde haren worden geveegd.

De harde borstelharen zouden de mooie structuur en het ontwerp van de tegel kunnen beschadigden.

Tuintegels schoonmaken van zachtere natuursteen zijn bijzonder absorberend, wat sneller kan leiden tot verkleuring en lelijke vlekken, dus u moet proactief zijn en de natuursteen tegels onmiddellijk na het leggen laten impregneren.

De impregnering beschermt de tegels extra en elimineert het absorptievermogen bijna volledig. Voor alle materialen geldt: als vloeistoffen voldoende tijd hebben gehad om in de tegel te trekken, kan vlekvorming natuurlijk niet altijd worden voorkomen.

Mocht dit gebeuren, gebruik dan gewoon een mild, op het materiaal afgestemd steenverzorgingsproduct om hardnekkiger vlekken te reinigen. De meeste natuursteentegels zijn zeer gevoelig voor zure reinigingsmiddelen, dus als u dit soort reinigingsmiddelen principieel vermijdt, bent u aan de veilige kant. Zure schoonmaakmiddelen kunnen leiden tot ernstige verkleuring die er meestal niet meer uit te krijgen is.

Schoonmaken keramische tuintegels

Keramische tegels behoren tot de gemakkelijk te reinigen tuinbestrating. Met kennis van het soort tegels, de grondbeginselen van het schoonmaken van keramische tegels en de werking van schoonmaakmiddelen kunnen keramische tegels meestal gemakkelijk worden schoongemaakt en onderhouden.

Basisregels voor het schoonmaken en onderhouden van tegels

Het belangrijkste punt is dat u altijd de instructies van de fabrikant, de gebruiksaanwijzing en de gevarenwaarschuwingen van de tegelfabrikant en de fabrikant van het reinigingsmiddel moet volgen, want niet alle tegels zijn hetzelfde.

Dit geldt met name voor speciale reinigingsmiddelen en tegels met speciale eigenschappen, bijvoorbeeld slip bestendigheid.

Reinigingsmiddelen hebben enige tijd nodig om het vuil op te lossen. Borstels en wissers bieden een mechanische ondersteuning voor het reinigen, ook borstels met schurende korrels moeten worden vermeden.

Het opgeloste vuil wordt verwijderd door het op te pakken, weg te spoelen of te stofzuigen voordat het weer opdroogt.

In geen geval mogen reinigingsmiddelen worden gebruikt die fluorwaterstofzuur en/of verbindingen daarvan (fluoriden) bevatten. Ze beschadigen de tegels al na een korte blootstellingstijd.

Film vormende schoonmaakmiddelen laten visuele nadelen zoals strepen achter op keramische tegels, doen zeer afbreuk aan het antislipeffect en leiden in het algemeen tot problemen bij het schoonmaken.

Voor het verwijderen van vuil onmiddellijk na het leggen vereisen de tegels een ander reinigingsprogramma dan voor het onderhoud. Deze reiniging na het leggen is de verantwoordelijkheid van de stratenmaker / tegelzetter die het werk uitvoert.

Samenvatting

Met beton en keramische tuintegels kunt u uw buitenruimte een geweldige, uitstraling geven. Indien correct gelegd en rekening houdend met de sfeer van de tuin, zijn goedkope tuintegels om te gebruiken.