Goedkoop Tuin aanleggen – Waar op Letten?

Tuin aanleggen wat en hoe? Tuinieren is voor veel mensen nog steeds een populaire hobby. Voor velen is hun eigen tuin niet alleen een gazon met terras of een moestuin, maar ook een plek van rust en ontspanning. Een tuin is voor velen een plek om te ontsnappen aan het stressvolle dagelijkse leven.

tuinontwerp en tuin aanleggen waar op letten

Tuin Aanleggen.

In onze tuin categorie en dit artikel over goedkoop tuin aanleggen vinden tuinliefhebbers veel nuttige tips over het gebruik van tuinproducten en de juiste verzorging van de tuin.

We beantwoorden belangrijke vragen zoals:

 • Welke tuinwerkzaamheden moet ik in welk seizoen uitvoeren?
 • Zijn er onmisbare goedkope tuingereedschappen?
 • Hoe kan ik zelf goedkoop een vijver in de tuin aanleggen?
 • In onze artikelen vindt u de belangrijkste tuin informatie, er is vast iets wat u nog niet wist.

Welke tuin aanleggen.

Tuin aanleggen welk tuinontwerp kiezen

De mogelijkheden voor tuinontwerp zijn eindeloos. Een mooie bloeiende tuin, een rotstuin of zelfs een tuinvijver. Maar vergis u niet de bijbehorende tuinaanleg, gazononderhoud en ongediertebestrijding moet u niet onderschatten in tijd en geld.

U vindt alles wat belangrijk is over hoe goedkoop een tuin aanleggen, ontwerp en meer leest u in onze artikelen.

Tuin aanleggen deze stijlen bestaan er.

Stenen, cottage of natuur tuin, een tuinontwerp is gericht op individuele behoeften en verschillende smaken en niet te vergeten de ruimte die u heeft om de tuin aan te leggen in een bepaalde stijl.

Duurzaam, minimalistisch, modern of romantisch er zijn veel verschillende soorten tuinen.

Individuele voorkeuren staan voorop als het op tuinaanleg aankomt.

Om ervoor te zorgen dat het tuinconcept uiteindelijk naar uw wens is, zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden.

Als u een nieuwe goedkope tuin gaat aanleggen of het tuinontwerp van een bestaande tuin wilt wijzigen, moet u eerst een tuinstijl bepalen. Alleen zo zal het eindresultaat op lange termijn overtuigend zijn.

Tuin aanleggen sier, moes of natuurtuin.

tuinontwerp schuttingen en bestrating

Wie een tuin wil aanleggen heeft in principe de keuze uit drie tuintypes:

 • Siertuin: bij de siertuin valt de keuze op een klassiek tuintype waarbij de nadruk ligt op een mooie rangschikking van planten, bloemen en paden.Een serre of mooie tuin overkapping. Kies voor kleine buxussen, geurende bloemen en sierstruiken. Door de tuin lopen paden van goedkoop grind en goedkope bestrating. Met de siertuin kunnen onbeperkte tuinideeën worden gerealiseerd.
 • Moestuin: moestuinen en natuurtuinen zijn daarentegen meer natuurlijke plekken. De moestuin is zeer geschikt voor zelfvoorziening en nodigt uit tot oogsten van goedkope groenten en fruit van eigen bodem. Er moet rekening worden gehouden met een evenwichtige mix van groenten, fruit en kruiden. Zonder intensieve bewatering en verzorging blijft de oogst snel uit.
 • Duurzame natuurtuin: in de natuurtuin daarentegen loopt het op het eerste gezicht een beetje door elkaar maar dat is met opzet: Duurzame interactie met de planten en dierenwereld speelt een grote rol in het tuinontwerp. Bloemen worden gemengd met fruitbomen en kruiden en groentebedden. Er worden vooral inheemse planten geplant.

Tuinaanleg de meest populaire ontwerpen.

 1. De rotstuin is een mix van natuurlijke stenen, heuvels en een rustiek plantenontwerp, zoals met kruiden, palmen of cactussen.
 2. De cottagetuin, ook wel Engelse landschapstuin genoemd, is een tuin waarin de bloemen in een kleurrijke wirwar groeien. Decoratieve elementen in antieke stijl passen hier goed bij.
 3. De watertuin combineert verschillende waterbronnen, vijvers, stiltezones en bloemperken en is een landschap architectonisch kenmerk.
 4. Een Japanse tuin aanleggen in Aziatische stijl en is tot in het kleinste detail ontworpen. Het verrast bezoekers met zijn rust en interessante doorkijkjes.
 5. De mediterrane tuin bekoort door zijn mediterrane tuinontwerp, prachtige terrassen met palmbomen, fonteinen en oases van rust zijn belangrijke elementen van deze stijl.
 6. Andere stijlen zijn de vaste planten tuin, duurzame tuinontwerpen, wilde tuin en volkstuintjes.

Tuin aanleggen, welke tuin past bij u.

Elke tuin is uniek en weerspiegelt de behoeften en de smaak van de tuingebruiker. Tegelijkertijd moet de tuin passen bij de nieuwbouw woning, het huis of het chalet. Wie een tuin wil ontwerpen of aanleggen, moet bij de planning altijd rekening houden met een aantal factoren. Uiteindelijk telt echter alleen de individuele tuinsfeer die men wil creëren en die past bij de eigen persoonlijkheid.

Wie graag koffie drinkt in de ochtendzon en zijn blik in de verte laat dwalen, geeft in zijn planning de voorkeur aan grote en ruim opgezette tuin. Als u de voorkeur geeft aan een tuin met een thema en sierelementen, is een Japanse tuin aanleggen er niet alleen voor liefhebbers van Azië.

Natuur en duurzame tuinen daarentegen hebben hun eigen wilde flair en zijn steeds populairder dan tuinen die alen bestaan uit goedkope tuintegels.

Daarom kan het voor dat u een tuin gaat aanleggen, handig zijn om u goed te oriënteren. Kijk eens op Pinterest voor een tuinontwerp en tuinideen, als u twijfelt, kunt u online de voor en nadelen van de verschillende tuinontwerpen vinden.

Basisregels voor een harmonieus Tuinontwerp.

tuinen aanleggen waar moet u op letten

Hoe variabel en individueel een tuin uiteindelijk ook is, bij het ontwerpen van een tuin moet rekening worden gehouden met bepaalde basisprincipes. Deze zijn identiek ongeacht het favoriete tuinontwerp.

Aan het begin van een nieuw tuinontwerp staat het basisidee, dat vervolgens wordt uitgewerkt tot het uiteindelijke concept.

Een harmonieus totaalconcept omvat de volgende punten.

 • Bodemgesteldheid: verschillende plantensoorten groeien verschillend goed of slecht, afhankelijk van de bodemgesteldheid. Daarom moet het plantenleven worden aangepast aan de voedingsbodem.
 • Planten: er wordt een onderscheid gemaakt tussen nuttige en sierplanten, die ofwel als decoratie dienen of, zoals groenten en fruit, die ook als eigen goedkope voeding kunnen dienen.
 • Groene kamer concept: de tuin is een soort verlengde woonkamer en moet als zodanig worden beschouwd. Zo wordt de ruimte door beplanting aan de rand bewust visueel afgebakend en zijn een serre of goedkope overkapping vaak een onderdeel van dit tuinontwerp.
 • Dieptewerking en tuinpaden: visuele assen creëren diepte, zoals in een schilderij. Dit kan worden gecreëerd door rechte tuinpaden, maar ook door planten met verschillende kleuren.
 • Symmetrie: een symmetrisch tuinontwerp straalt rust uit, een asymmetrisch tuinontwerp het tegenovergestelde.
 • Tuingereedschap: hier spelen vooral technische en functionele aspecten een rol, aankoop van tuingereedschap kan behoorlijk duur zijn. Hier op goedkoopmarkt vindt u verschillende artiklen over goedkoop tuingereedschap en tuinproducten.
 • Tuininrichting: tuinmeubels een goedkope jacuzzi of een goedkope buitenkeuken, maken van uw nieuwe tuin een waar paradijs.

De onderhoudsvrije tuin – ideaal voor kinderen

onderhoudsvrije en kindvriendelijke tuin aanleggen

Als u weinig vrije tijd hebt om te tuinieren en veel liever uw vrije tijd doorbrengt met ontspannen op het terras, barbecueën met vrienden of voetballen met de kinderen, moet u ervoor zorgen dat uw tuin zeer onderhoudsarm is.

Maar wat betekent onderhoudsvrij eigenlijk?

Bestaat er echt zoiets als een tuin die, eenmaal aangelegd, geen onderhoud meer nodig heeft ?

Helaas is het niet zo eenvoudig. Er zijn echter veel mogelijkheden die gebruikt kunnen worden om de hoeveelheid werk tot een minimum te beperken.

Een onderhoudsarme tuin aanleggen, betekent afscheid nemen van exotische plantenwensen. Langzaam groeiende houtachtige planten en vaste planten zijn ideaal voor een onderhoudsarme tuin.

Geplant in grote groepen zorgen ze voor een harmonieus geheel en vragen ze weinig verzorging. Bovendien hoeven vaste planten niet elk jaar opnieuw te worden geplant. Als ze eenmaal in de grond geworteld zijn, kunnen ze zelfs langere periodes van droogte goed aan.

Als u bloemperken wilt aanleggen, moeten deze netjes omzoomd zijn. Zo raken ze niet uit vorm en blijft het er verzorgd uitzien.

De beste plantensoorten voor een onderhoudsarme tuin

 • onderhoudsarme struiken

Er is ook iets om rekening mee te houden als het gaat om goedkope tuinmeubelen. Ze gaan lang mee en hebben weinig verzorging nodig, zelfs als ze permanent buiten staan. Alvorens te kopen is het raadzaam na te gaan of tuinmeubelen, zoals houten zitmeubelen, gemaakt zijn van FSC- gecertificeerd hardhout.

Hetzelfde geldt voor houten schuttingen, composiet hekken en hoogwaardige omheiningen van poedercoat aluminium of thermisch verzinkt staal.

Een onderhoudsarme tuin heeft het duidelijke voordeel dat er weinig werk geïnvesteerd hoeft te worden in het onderhoud ervan. In plaats van met de heggenschaar te zwaaien, kunnen de eigenaren hun voeten omhoog leggen in de hangmat of genieten van een gezamenlijke barbecue met familie en vrienden.

Een nadeel van dit type tuin is dat het vaak weinig variatie biedt. Noch bijzondere blikvangers, zoals exotische planten en bloemen, noch praktische maar onderhoudsintensieve bessenstruiken of groentebedden zijn in deze tuin te vinden.

De groene oase van rust – loskomen van het dagelijkse leven.

ontspannen in een rlax tuin

Bij de keuze van de planten is het ook belangrijk er rekening mee te houden dat ze niet allemaal tegelijk bloeien. Sommige planten dragen hun bloemen al in het voorjaar, andere bloeien in de zomer en weer andere schitteren pas in volle pracht in de herfstmaanden.

De tuin eigenaar moet ook overwegen of hij veel verschillende bloemen in felle kleuren wil planten of dat hij zich wil beperken tot één soort plant of kleur, zoals een rode rozentuin.

Ook de stijl van de tuin speelt een belangrijke rol bij de planning. Moet het bijvoorbeeld een bloementuin worden of in mediterrane stijl?

Zet de planten losjes en gegroepeerd neer.

In principe wordt een beter totaaleffect bereikt als niet te veel planten door elkaar worden geplant. Grotere groepen van dezelfde planten en bloemen hebben een harmonieuzer effect.

Veel rozensoorten zijn zeer veeleisend en vragen daarom veel verzorging. Aan de andere kant is hun uiterlijk indrukwekkend.

Een rozentuin vraagt veel zorg.

Het duidelijke voordeel van deze tuin is het aantrekkelijke uiterlijk. Of de eigenaren er nu uitsluitend voor zichzelf van genieten of het voor representatieve doeleinden gebruiken, het is altijd mooi om naar te kijken.

De grote hoeveelheid werk die met een gevarieerde bloementuin gepaard gaat, kan als een nadeel worden gezien. Wie echter van tuinieren houdt en graag vrije tijd besteedt aan het snoeien van rozenstruiken, zal het werk nauwelijks als zodanig ervaren.

Een vijver brengt harmonie in de tuin

In zo’n tuin kan een vijver ook extra indruk maken en sfeer scheppen. Bovendien, zorgt een vijver voor een flair van rust en ontspanning. Bovendien is het mogelijk om verschillende planten en diersoorten in het water te houden.

Het credo hier is: hoe groter, hoe beter. De reden is enerzijds de visuele uitstraling en anderzijds het ecologisch evenwicht. Dit laatste zorgt ervoor dat de onderhoudsinspanning niet te groot is.

Veel vijverbezitters ergeren zich echter aan algen. In dit artikel wordt uitgelegd welke maatregelen nuttig zijn om algen te bestrijden. Er zijn verschillende aspecten die belangrijk zijn, evenals de volgorde van belangrijkheid. Zodra een van deze drie aspecten wordt genegeerd, neemt het risico dat de algen weer opduiken aanzienlijk toe.

Moestuin aanleggen

Vers fruit en groenten oogsten uit eigen tuin is de droom van veel tuinbezitters. Afhankelijk van het ras kan de oogst vele weken of zelfs maanden duren.

Een groente en fruittuin is vooral leuk voor kinderen, omdat ze dan leren waar hun dagelijks voedsel vandaan komt, hoe het groeit en welke verzorging het nodig heeft.

Wie een zelfvoorzienende tuin wil aanleggen, moet bij zijn planning eerst rekening houden met de omstandigheden van de tuin. In dit artikel wordt uitgelegd hoe mensen die zelfvoorzienend willen leven ook hun eigen uitrusting kunnen samenstellen om niet afhankelijk te zijn van winkels en levertijden.

Veelgestelde vragen over moestuin aanleggen:

Hoeveel ruimte nodig voor moestuin?

Afhankelijk van de grootte van de tuin kunnen een klein kruidenperkje, verschillende groentebedden, bessenstruiken en fruitbomen worden geplant. Vooral struiken en bomen hebben echter veel ruimte nodig.

Als u een kleine tuin hebt, kunt u zich dus beter beperken tot het kweken van groenten en kruiden en slechts één of twee fruitbomen of struiken kweken.

Hoe zijn de lichtomstandigheden?

Planten hebben genoeg licht nodig om te groeien. Vooral de moestuin moet meerdere uren zonlicht per dag krijgen. Sommige kruiden daarentegen voelen zich beter op hun gemak in schaduw en gedeeltelijke schaduw.

Wat is de kwaliteit van de grond?

Groenten, bijvoorbeeld, hebben een bodem nodig die niet te veel klei of te zanderig is. Hier is het zinvol om een composthoop te bouwen. Dit levert humus op, waarmee de kwaliteit van de grond geleidelijk kan worden verbeterd.

Hoe wordt de watervoorziening gewaarborgd?

Een zelfvoorzienende moestuin heeft veel water nodig. Als u de waterrekening niet wilt opdrijven, moet u een goedkope regenton aanschaffen waaruit u dagelijks water kunt putten om te besproeien.

De voordelen van een zelfvoorzienende tuin liggen voor de hand. Tuinbezitters hebben het hele jaar door verse groenten en fruit, evenals aromatische kruiden en zoete bessen. De meeste producten kunnen worden bewaard door verdere verwerking, bijvoorbeeld tot sap of jam, of door te drogen of invriezen, en er wordt niets verspild.

Het nadeel van zo’n tuin is dat het veel werk is en veel kennis vereist van de tuinier. Een nauwkeurige planning en het opnemen van een zaaikalender zijn essentieel om de oogst niet te laten mislukken.

Tuinontwerp: Hoe een tuin aanleggen

Of het nu gaat om een volledig nieuw ontwerp of een bestaande verwaarloosde tuin opnieuw aanleggen, alles valt of staat met een goede planning. Het tuinontwerp van volgt meestal volgens hetzelfde patroon.

Het basisidee en de stijl moet u goed voor ogen hebben, om het doel niet uit het oog te verliezen.

Bij een tuinontwerp volg je het beste deze punten.

 • Metingen doen en een schets maken.
 • Budget vaststellen hoeveel geld wilt u uitgeven aan tuin aanleggen
 • Tijdschema opstellen en tussen doelen stellen.
 • Keuze van de tuinuitrusting, evenals het materiaal rn de afzonderlijke decoratieve tuinelementen.

Er moet ook rekening worden gehouden met het seizoen waarin de tuin wordt aangelegd. De plantensoorten moeten dienovereenkomstig worden geselecteerd en zo nodig beschermd.

De herfst en de lente zijn ideaal voor de herinrichting van de tuin, omdat dan veel plantensoorten aan hun groeifase beginnen of worden teruggesnoeid. Een tuin groeit met de ideeën en opvattingen van zijn eigenaars, maar vooral door de factoren inspanning en tijd.

Tuinontwerp: de juiste tuinuitrusting

Een belangrijke factor die bij alle bloemenpracht niet mag worden vergeten, is de keuze van het goedkope tuingereedschap. Een goede uitrusting is een succesfactor voor een allround geslaagd tuinontwerp.

In de regel omvat dit terrassen, zitplaatsen, tuinverlichting, paden en terrassen, trappen, muren, beelden, privacyschermen, irrigatiesystemen, fonteinen of vijvers en de keuze van materialen.

Tuinmateriaal is net zo divers , duur en goedkoop als de beplanting in de tuinwereld zelf.

Voor irrigatie is een kraan nodig die idealiter voldoende aansluitingen en kleppen heeft, zodat alle systemen van een eenvoudige slang tot een irrigatiesysteem – kunnen worden aangesloten. De aansluiting is gestandaardiseerd, zodat in de handel verkrijgbare slangen op elke kraan passen. Natuurlijk is er voor elke tuin en elke tuingebruiker de perfecte kraan in retro design met kleurrijke motieven, in cottage stijl met een draaiknop of pragmatisch als veiligheidskraan.

Afhankelijk van het soort tuin verschilt de uitrusting waar het om gaat. Het is belangrijk dat er vanaf het begin een rode draad loopt door planten, architectonische elementen en materialen.

Kosten tuin aanleggen per M²

werkzaamheden bij tuin aanleggen

Een goed onderhouden en mooi aangelegde tuin verhoogt niet alleen de levenskwaliteit, maar kan ook de waarde van het huis verhogen.

Bij renovatie of aanleg van een nieuwe tuin wordt meestal professionele hulp ingeroepen van een goedkope hoveniers. Ontdek hier hoe hoog de gemiddelde kosten voor een tuinontwerp zijn en hoe u het beste geld kunt besparen.

Prijsoverzicht: Wat moet een tuin aanleggen kosten per

De gemiddelde kosten van een tuinontwerp bedragen ongeveer 8 tot 15% van de kosten van een nieuwbouw woning als een tuin wordt aangelegd. U kunt ook rekenen met ongeveer 40,- tot 90,- euro per vierkante meter.

8 tot 15 % van de kosten van het huis of +/- € 40,- tot € 90,- per M²

Als de bouwkosten van het huis bijvoorbeeld 300.000 euro bedragen, zouden de tuin aanleggen kosten ongeveer 10% zijn wat dan ongeveer 30.000 euro bedraagt.

Deze gemiddelde waarden zijn schattingen, want de kosten kunnen sterk variëren en hangen, afgezien van de grootte van de tuin, vooral af van de wensen die men voor de tuin heeft en hoe hoog de materiaal en arbeidskosten voor de uitvoering zouden zijn.

Voor eenvoudige en goedkoop ontworpen tuinen kan dit cijfer behoorlijk afwijken van de gemiddelde kosten van +/- € 40,- tot € 90,- per M²

Een tuin met een gazon, bloemperk en klein, eenvoudig terras van bijvoorbeeld goedkope tuintegels kan relatief goedkoop worden gerealiseerd. Andere tuinelementen zoals een tuinvijver, tuinhuisje of terrasoverkapping verhogen de kosten van het tuinontwerp evenzeer als het gebruik van dure materialen zoals natuursteen of keramiektegels of kostbare houtsoorten.

Omdat de kosten op het gebied van tuinontwerp sterk kunnen variëren en vooral afhangen van het gewenste werk, hebben wij een gemiddelde prijslijst opgesteld. De hier vermelde kosten moeten worden opgevat als schattingen en kunnen uiteraard variëren.

Aanleggen tuin kosten

 • Tuinontwerp en overleg – vanaf € 500,-
 • Gazon aanleggen (zaad) vanaf € 9,- / m²
 • Graszoden leggen (opgerolde zoden) vanaf € 11,- / m²
 • Aanleg van een bloemperken incl. planten vanaf € 25,- / m²
 • Aanleg van een zandbak vanaf € 150,-
 • Irrigatiesysteem vanaf € 300,-
 • Tuinverlichting vanaf € 400,-
 • Afgraven en afvoeren van grond vanaf € 45,- m³
 • Huren van goedkope container vanaf € 150,-
 • Tuin en steunmuren vanaf € 100,- / m²
 • Aanleg van een tuinvijver vanaf € 200,- / m²
 • Aanleg van tuinpaden vanaf € 45,- / m²
 • Terras composiet vanaf € 55,- / m²
 • Terras, hout vanaf € 65,- / m²
 • Terras, goedkope tuintegels vanaf € 25,- / m²
 • Zonnescherm incl. installatie vanaf € 500,-
 • Terrasoverkapping vanaf € 1.500,- / m².
 • Kleine serre vanaf € 2.500,- / m²
 • Tuinprieel, hout vanaf € 2.800,- / m²
 • Aanplant van bomen vanaf € 50,- / boom
 • Het planten van een haag vanaf € 25,- mtr
 • Tuinschutting, privacy omheining, hout vanaf € 100,- per mtr

Welke factoren beïnvloeden tuin aanleggen kosten?

 • Hoe groot is de oppervlakte van de tuin?
 • Is de tuin vlak of moet er eerst worden geëgaliseerd of moeten er steunmuren worden gebouwd?
 • Hoe toegankelijk is het gebied voor vervoer en machines?
 • Om wat voor soort tuingrond gaat het?
 • Welke bouwmaterialen moeten worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het terras of de paden?
 • Is privacy afscherming zoals een haag, schutting of muur gewenst?
 • Welke planten en bomen zijn gewenst?
 • Zijn er aanvullende wensen, zoals een hottub, jacuzzi, tuinvijver of tuinhuis.
 • Wat zijn de kosten van een tuinontwerp?

1. Overleg, planning en ontwerp

Als u uw tuin niet zelf wilt ontwerpen, kunt u gebruik maken van de diensten van een hovenier. In het algemeen kan het zinvol zijn om in ieder geval vooraf met de hovenier te overleggen en tips te krijgen over geschikte beplanting voor de tuin. Dit is ook een goede manier om erachter te komen welke goedkope materialen voor bijvoorbeeld terrassen of paden geschikt zijn voor uw eigen budget.

2. De gewenste tuinelementen en hun materialen

Dit is waarschijnlijk de grootste kostenpost en ook degene met het grootste potentieel aan kostenverschillen. Afzonderlijke tuin wensen en elementen zoals terras aanleg inclusief overkapping, bloembed en plantenperken, vijver aanleg, jacuzzi of hottub, schutting, serre, kas en tuinhuisje verhogen de kosten. Dit geldt ook voor de keuze van de bouwmaterialen.

Een eenvoudig terras van betontegels is goedkoper dan een terras van natuursteen of kostbaar hout. Hier is het belangrijk af te wegen wat werkelijk gewenst is en in hoeverre alles verenigbaar is met het eventueel beschikbare budget. Er zijn immers nauwelijks grenzen aan de kosten van een tuinontwerp.

3. planten, struiken en bomen

Betaalbaarder dan de tuinmaterialen en elementen is de beplanting van de tuin. Er zijn geen grenzen aan fantasie en persoonlijke smaak. Het is echter raadzaam vooraf uit te zoeken welke soorten planten en bomen goed bij elkaar passen. De hovenier kan ook hier helpen.

Wat is het verschil tussen hovenier en tuinarchitect?

Twee termen die vaak als synoniem worden gebruikt, maar verschillende werkterreinen bestrijken. Terwijl een hovenier voornamelijk verantwoordelijk is voor tuinwerkzaamheden zoals tuinonderhoud (grasmaaien, heggen knippen, enz.), omvat het vakgebied tuinarchitectuur ook complexere werkzaamheden zoals het totale ontwerp en de aanleg van een tuin.

Voor een complex tuinontwerp worden meestal landschapsarchitecten of tuinarchitecten ingeschakeld. Bijgevolg zijn de kosten voor deze vakmensen vaak hoger dan voor hoveniers.

Kunnen de kosten van tuin anleggen omlaag door het zelf te doen?

In principe kun je sommige tuinwerkzaamheden zelf uitvoeren, maar voor veel klussen is ten minste een basiskennis nodig, bijvoorbeeld hoe je planten correct kiest en plant en waar je op moet letten.

Voor het ontruimen en opruimen van het gebied waar u de nieuwe tuin wilt aanleggen is daarentegen weinig kennis nodig. Als er bijvoorbeeld nog struiken en planten staan op een plek waar later een terras zal worden aangelegd, kunnen deze vooraf worden verwijderd en zo nodig worden verplaatst of afgevoerd in een container.

Het is ook altijd de moeite waard om vooraf te overleggen en af te stemmen met de hovenier. Zo krijgt u waardevolle tips over wat u zelf kunt doen en hoe u het beste te werk kunt gaan. Bovendien kunnen dure fouten worden voorkomen en op eventuele correcties worden bespaard.

Hoe kunnen kosten worden bespaard bij tuinontwerp?

1- Er kan veel bespaard worden op bouwmaterialen.

Vooral als veel tuinmaterialen en elementen gewenst zijn, is het besparingspotentieel op dat gebied enorm. Het maakt een groot verschil in prijs of de tuinpaden worden aangelegd met dure natuursteen of met grind of betontegels.

Hetzelfde kan ook worden toegepast op schuttingen, tuinmeubelen of bijna elk ander tuinproduct. Er zijn altijd goedkope en dure bouwmaterialen die geschikt zijn voor uw nieuwbouw tuin en wie wil kan altijd een goede, goedkope oplossing vinden.

2- vergelijk vooraf gratis offertes van hoveniers

Omdat de kosten voor een tuinontwerp zo uiteen kunnen lopen, is het altijd raadzaam om vooraf een gratis prijsvergelijking voor uw eigen tuin uit te voeren. Zo krijgt u snel een overzicht van de prijzen voor uw tuinproject en kunt u desgewenst ook de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden en eventuele klantbeoordelingen vergelijken.

Samenvatting

Een tuin aanleggen is ook een kwestie van tijd. De afzonderlijke tuinontwerpen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Elke (toekomstige) tuin eigenaar moet zich dus afvragen wat hij van zijn tuin verwacht en hoeveel tijd en moeite hij in het tuinonderhoud wil investeren. Als u vooral wilt genieten van ontspannende uren met uw gezin in het groen, moet u een onderhoudsarme tuin aanleggen.

Als de tuin wordt gebruikt voor representatieve doeleinden of als u het werk in de tuin ontspannen vind. Kunnen meer bloemen, gazon en planten worden aangelegd die meer onderhoud nodig hebben . Als u uzelf wilt voorzien van de producten uit de eigen moestuin, moet u enige kennis opdoen en de tuin dagelijks verzorgen.

Meer informatie over goedkoop tuin aanleggen.

 • Gazon onderhoud
 • Schuttingen plaatsen
 • Tuinbestrating
 • Serres & Overkappingen
 • Tuinmeubelen