Goedkoop Laminaat Kopen? Voor- Nadelen en Kwaliteitscriteria

Goedkoop laminaat kopen heeft voor en nadelen. Voor de leek is het niet altijd zo gemakkelijk om de kwaliteit van laminaat meteen te herkennen. Men kan echter met een gerust hart zeggen dat de prijs vaak bepalend is voor de kwaliteit.

Lees hier waar je op moet letten bij goedkoop laminaat kopen.

Waar vindt u het goedkoopste laminaat

Goedkoop Laminaat – Waar op Letten

Bij het kopen van laminaat zijn verschillende factoren van belang. De eerste vraag is natuurlijk hoe het laminaat eruit moet zien. Als je goedkoop laminaat koopt, heb je keuze te over.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit hout, tegel of steendecors. De vraag welk effect je wilt creëren, speelt hier ook een rol. Om je echt comfortabel te voelen in je eigen huis, moet de kwaliteit van het laminaat natuurlijk ook goed zijn.

De volgende vraag is dan, wat zijn redelijke prijzen als je goedkoop laminaat online wilt kopen en welke ondervloeren zijn daarvoor nodig? Heeft u speciale contactgeluidisolatie of eerder thermische isolatie nodig?

Laminaat zou de vloerbedekking van uw keuze kunnen zijn. En waarschijnlijk is het goed mogelijk dat u het gekozen hebt omdat het een van de populairste producten is onder de vloerbedekkingen.

En dat is geen wonder, er is een enorme keuze aan kleuren en decors, robuust en gemakkelijk te reinigen. Bovendien is ook het goedkoopste laminaat verkrijgbaar in alle prijsklassen.

Pluspunten van Goedkoop Laminaat

Toch kan het geen kwaad als u iets meer weet over uw nieuwe vloer. Dus laten we laminaat eens onder de loep nemen. U kunt laminaat gebruiken voor vrijwel elke kamer: Woonkamer, Slaapkamer, kantoor, kinderkamer, zolder of berging.

Afhankelijk van waar u het gebruikt, moet het verschillende belastingen kunnen weerstaan: Schoenhakken, stoelwielen of tonnen vol goedkoop speelgoed.

Waar bestaat laminaat uit?

  1. Toplaag op het oppervlak.
  2. Decoratieve laag.
  3. Kernplaat.
  4. Onderkant.

De laatste van de 4 heeft vaak vochtwerende eigenschappen, Leg echter nooit laminaat in de badkamer. De reden hiervoor is de steunlaag, deze is altijd gemaakt van een houten bouwmateriaal – HDF.

En ondanks uitgebreide zwel bescherming is en blijft hout een natuurlijk materiaal, die vocht kunnen absorberen en opzwellen. Vochtig dweilen kan natuurlijk nog steeds.

Hoe slijtvast het oppervlak van uw nieuwe vloer is, blijkt uit de gebruiksklassen.

En de indeling is vrij eenvoudig, hoe hoger het getal, hoe harder de laminaatvloer.

Welke Laminaat slijtage klassen

  • De klassen 21, 22 en 23 zijn geschikt voor particulier gebruik.

De kleinste klasse 21 is voor kamers met weinig gebruik, zoals een slaap en logeerkamer prima geschikt. Voor een studiekamer kunt u het beste klasse 22 of hoger kiezen.

Voor een veel belopen gang en woonkamer raad ik een laminaat met gebruiksklasse van minimaal 23 aan. In commerciële ruimten zoals kantoren worden uiteraard hogere gebruiksklassen laminaat gebruikt.

Omdat deze vloeren vaak zwaarder worden belast. Hier variëren de waarden en sterkte/slijtklassen van laminaat van 31 tot 33.

Slijtage goedkoop laminaat.

Als u liever uw zware werkschoenen, of vuile sportschoenen uittrekt op de bank in de woonkamer in plaats van bij de voor of achterdeur, dan kan uw laminaatvloer nog meer te verduren krijgen.

Hiervoor bieden diverse fabrikanten laminaat aan met een speciale beschermende coating. De coating zorgt ervoor dat het oppervlak extra bestand is tegen krassen.

Als u een hondeneigenaar bent, weet u waar ik het over heb, als het gaat om krassen en slijtage van uw vloer.

Tot zover de eigenschappen en veerkracht van uw nieuwe laminaat vloer.

Maar u wilt natuurlijk ook dat het er goed uitziet. Laminaatvloeren staan bekend om hun bijzonder levensechte uiterlijk: Het lijkt op echt hout, maar dat is het niet.

Natuurlijke kleuring of korrel is daarvoor niet voldoende, ook de textuur van het oppervlak is belangrijk. Er zijn gladde en gegraveerde oppervlakken.

Laminaat planken met een reliëf oppervlak zien er het meest natuurlijk uit, omdat een echte houten vloer ook fijne groeven en kleine putjes en verhogingen heeft. Laminaat planken met een zogenaamde structuur hebben een echt realistisch effect.

Dit betekent dat de structuur van laminaat planken, die u kunt voelen, het gevoel heeft als de nerf van goedkoop hout.

Wat is belangrijk bij het leggen van laminaat?

Zoals we net hebben gezegd, is de laminaat onderkant een beetje gevoelig voor vocht.

Zelfs als u het in een kamer legt die eigenlijk droog is, moet u dus beginnen met een damp / vocht beschermende laminaat folie.

Dit is een waterdichte folie, het voorkomt dat vocht van onderaf in de laminaatvloer dringt.

Vloeren met een hoog houtgehalte zijn ook goede geluidsgeleiders. U hebt dus zeker contactgeluidisolatie nodig, zodat uw buren geen geluidsoverlast krijgen.

Laminaat geluidsisolatie is verkrijgbaar als rollen, platen of met een geïntegreerd dampscherm. Of u kunt laminaatvloeren gebruiken die al een gelamineerde contactgeluidslaag hebben.

Er zijn verschillende kliksystemen voor laminaatvloeren,waarin de afzonderlijke planken in elkaar grijpen. Op Youtube laten ze zien hoe u te werk moet gaan, bij het leggen van goedkope laminaat vloeren.

Als de vloer er eenmaal ligt, ontbreekt nog één ding: de plinten.

Zoek naar plinten met hetzelfde decor als uw laminaat, vaak zijn die direct verkrijgbaar bij de nieuwe vloer. Ze hebben vaak precies dezelfde kleur als de vloerplanken. En dat is belangrijk, om het als één geheel te laten zien.

Goedkoop laminaat schoonmaken

De vloerbedekking is gemakkelijk te onderhouden, maar de grote vijand, en dat weet u waarschijnlijk al is: Water.

Dweil dus niet de laminaat vloer met teveel water, een vochtige dweil is genoeg. En voor het geval uw dweilemmer omvalt, of voor het geval uw glas omvalt, zijn de meeste laminaat vloerdelen voorzien van een zwel stop een toevoeging in de kernplaat.

Maak de natte plekken gewoon zo goed mogelijk droog en uw laminaat zal niet opzwellen. Gebruik een reinigingsmiddel voor laminaat om de toplaag van uw vloer te beschermen en te onderhouden.

Vraag en antwoord over Laminaat

Hoelang bestaan laminaatvloeren al.

Laminaat (van Latijn “lamina” = laag) is een uit verschillende lagen geperst en verlijmd materiaal dat onder meer wordt gebruikt in de meubelbouw en als vloerbedekking.

De term laminaat wordt ook gebruikt als synoniem voor laminaatvloeren.

De eerste laminaatvloer werd in 1977 in Zweden ontwikkeld en kwam drie jaar later op de markt. Binnen zeer korte tijd verspreidde het zich naar de rest van Europa en werd het een van de populairste vloerbedekkingen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van laminaat?

Een groot voordeel van laminaat is dat het nauwelijks isoleert en dus perfect past boven vloerverwarming omdat de warmte er gemakkelijk doorheen kan.

Bovendien is laminaat zeer duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. U hoeft de vloer alleen maar regelmatig af te nemen met een swiffer wetjet te stofzuigen en af en toe vochtig te dweilen als laminaat sterk vervuild is.

Een ander voordeel van laminaat is de grote keuze aan decors en de verschillende prijsklassen. 

Een voordeel van laminaat is dat het gemakkelijk te leggen is bijna alle laminaatvloeren kunnen met kliksystemen worden gevoegd: Hun randen zijn speciaal gefreesd, en de laminaatplanken worden gewoonlijk onder een hoek tegen elkaar gelegd en klikken vast wanneer het nieuw samengevoegde element wordt ingedrukt. Lijm is hiervoor niet meer nodig.

Veel fabrikanten adverteren dat hun vloeren gedemonteerd en meegenomen kunnen worden bij een verhuizing. Volgens ons zijn de meeste verbindingssystemen niet stabiel genoeg de kliksystemen slijten op den duur. Dus: meenemen van “ oude”vloer wordt door ons niet aanbevolen! Het is beter een goedkope nieuwe vloer te kopen.

Voordelen van laminaat: Warmtedoorlaatbaarheid

Laminaat is vooral voordelig als u vloerverwarming heeft. Maar als de verwarming uit blijft, kunnen je voeten koud worden. De reden: in tegenstelling tot houten vloeren geleidt laminaat warmte of kou bijzonder goed.

Als de vloer onder de panelen koel is, voelen ze ook koud aan. Als er verwarming onder zit, reageert laminaat snel en warmt het op. Als u het graag warm hebt onder uw voeten, maar geen vloerverwarming wilt aanleggen, kunt u waarschijnlijk beter investeren in een houten vloer zoals parket.

Wat zijn nadelen van laminaat?

  • Zonder vloerverwarming is laminaat erg koud onder de voeten omdat het de warmte slecht isoleert.
  • Voetstappen klinken luid, laminaatvloeren zonder geïntegreerde isolatie hebben een geluid isolerende onderlaag nodig.
  • Het kan niet worden gerepareerd bij beschadigen en diepe krassen. Kleine gebreken kunnen worden weggewerkt, maar niet weg geschuurd, want dan komt het materiaal van de ondergrond bloot te liggen.

Nadelen van goedkoop laminaat: nauwelijks geluidsisolatie

Een nadeel van goedkoop laminaat is de slechte geluidsisolatie. Veel laminaatvloeren geven voet en val geluiden eenvoudig door en het is noodzakelijk om deze geluiden te isoleren.

Sommige fabrikanten hebben iets bedacht. Zij bieden vloeren met geïntegreerde contactgeluidsisolatie. Dit is bevestigd aan de achterkant van het laminaat en absorbeert een groot deel van de schok/val en kamer geluiden.

Goedkoop Laminaat met textuur

Laminaat fabrikanten maken ook structuren in de laminaat planken, bijvoorbeeld een houtnerf of steenstructuren. Dit versterkt de indruk dat de vloer van een natuurlijk materiaal is gemaakt ook al is de toplaag van kunststof. Vooral mensen die vaak op blote voeten lopen zullen dergelijke effecten waarderen.

V – voeg in laminaatvloer

Voor een mooie (hout) laminaat look worden laminaat planken bedrukt met een meestal lichtere kleur bij de voegen. Dit noemen een optische V – voeg. Er zijn ook fabrikanten die leveren hun laminaatvloeren met echte insnijdingen aan de randen van de plank. Hierdoor ontstaan voegen tijdens de installatie en ziet het plankeffect er zeer realistisch uit.

Laminaatkwaliteit: slijtagebescherming in negen klassen

Niet elke kamer wordt in dezelfde mate gebruikt. De vloer in een gang, woonkameraad of keuken heeft veel meer te verduren dan een vloer in een sporadisch gebruikte logeerkamer.

Bescherming tegen slijtage is daar dus erg belangrijk, in een minder gebruikte kamer veel minder. Een belangrijke factor voor de beoordeling van de laminaatkwaliteit is de gebruiksklasse.

Het houdt rechtstreeks verband met de dikte van de vloer en omvat drie hoofdcategorieën: privé, commercieel en industrieel. Deze zijn op hun beurt onderverdeeld in drie klassen, afhankelijk van het gebruik, zodat er in totaal negen verschillende gebruiksklassen zijn:

  • Klasse 21 –  laag gebruik in woonruimten (slaapkamers en gastenkamers).
  • Klasse 22 –  middelmatig gebruik in woonruimten (woon- en eetkamers)
  • Klasse 23 –  intensief gebruik in het woongedeelte (keuken en hal / gang)
  • Klasse 31 –  laag commercieel gebruik (hotelkamers, kleine kantoren)
  • Klasse 32 –  middelgroot commercieel gebruik (kantoren, winkels, boetieks)
  • Klasse 33 –  intensief commercieel gebruik (warenhuizen)
  • Klasse 41 –  laag industrieel gebruik (werkplaatsen)
  • Klasse 42 –  middelgroot industrieel gebruik (magazijnen)
  • Klasse 43 –  intensief industrieel gebruik (productiehallen)

Wat zegt de dikte over de kwaliteit van het laminaat?

In het algemeen geldt: hoe dikker, hoe beter de kwaliteit van het laminaat. Dikker laminaat heeft een beter zwel en krimpgedrag en garandeert een grotere profielstabiliteit.

Goedkoop laminaat is al verkrijgbaar in een dikte van zes millimeter. Deze vlakke constructie is voldoende voor ruimtes die nauwelijks worden gebruikt, maar is niet berekend op normale slijtage. De verbinding is hier ook zwakker: De veer is dunner en dus instabieler. In de regel zijn laminaat planken van zeven millimeter dik geschikt voor normaal huishoudelijk gebruik.

Wat betreft laminaat leggen?

Is het zo gemakkelijk als de fabrikanten beweren?

Dankzij de kliksystemen zijn er eigenlijk minder problemen met het leggen van laminaat planken dan vroeger, toen laminaat nog met messing en groef moest worden verlijmd. Er zijn nog nauwelijks van deze ouderwetse verbindingen te koop.

Toch moet je altijd in gedachten houden: Laminaat werkt. Daarom is een open verbinding met de muur belangrijk, tien millimeter is ideaal. Als u laminaat op minerale (beton, steen, plavuizen) ondergronden legt, is het essentieel om een PE – folie te leggen die als dampscherm fungeert om vocht buiten te houden.

En natuurlijk is een uitzettingsvoeg belangrijk.

Hoe kunt u de kwaliteit van laminaat bepalen?

De prijs is een uitgangspunt, maar natuurlijk geen absoluut criterium. Het is belangrijker om aandacht te besteden aan de constructie van de laminaatvloer en de specificaties van de fabrikanten zorgvuldig te vergelijken.

Hoeveel lagen hebben de laminaat planken? Bestaat de onderlaag uit een HDF – houtvezelplaat met hoge dichtheid die bijzonder vormvast is? Wordt de kwaliteit van de randen expliciet benadrukt?

Vooral hier zijn er grote kwaliteitsverschillen, want de randen zijn het zwakke punt van laminaatvloeren. Tot slot kunt u kijken naar de garantie-informatie: Voor een goede kwaliteit wordt een garantie van 15 jaar of meer gegeven.

En als U het goedkoopste laminaat koopt?

Dan moet je er rekening mee houden dat de vloer kan “opkrullen”: De lange randen zullen sneller optrekken en slijten. De oorzaak van deze slijtage is het inferieure materiaal van het goedkope laminaat. De op hout gebaseerde materialen worden met minder druk samengevoegd, zodat ze gemakkelijker vocht opnemen en naderhand kunnen vervormen.

Bovendien ontbreken vaak de lagen die de panelen van onderaf beschermen, vooral tegen vocht. En de harslaag die van bovenaf moet beschermen, slijt vroegtijdig.

Sommige laminaat planken zijn slechts enkele millimeters dik. Hoe is de kwaliteit van goedkoop laminaat?

Helaas, vaak slecht. De planken zijn niet robuust genoeg door de geringe dikte en ook de verbindingssystemen zijn vaak instabiel. Als de ondervloer maar een beetje ongelijk is, zal de tand en groef slijten en kan de verbinding zelfs breken.

In het algemeen geldt: hoe dikker het laminaat, hoe beter de kwaliteit.

Duurdere laminaatvloeren worden geleverd met vele extra’s.

Welke zijn zinvol?

Veel, omdat ze de nadelen van goedkoop laminaat compenseren: Een extra isolatielaag kan bijvoorbeeld het loop  en kamer geluid aanzienlijk verminderen, terwijl in de structuur van het laminaat geïntegreerde waterafstotende folies de zwel bescherming verhogen.

Een laag die statische lading voorkomt is ook nuttig. En een goede bescherming van de randen tegen vocht is een groot voordeel.

Goedkoop Laminaat in uitverkoop kopen.

Aanzienlijke besparingen bij de aankoop van restanten en goedkoop laminaat.

Smaken en assortimenten veranderen – dit geldt evenzeer voor kleding als voor vloeren.

Bijna elke bouwmarkt, speciaalzaak of online winkel voor vloerbedekking heeft daarom uit het assortiment genomen laminaatvloeren te koop tegen gereduceerde prijzen. De reeks kortingen varieert sterk. Beginnend met kortingen van 20% en zelfs kortingen tot 80% zijn mogelijk voor kleine resterende hoeveelheden.

Gemiddeld koop je goedkoop laminaat, met prijsverlagingen van 30 tot 50%.

Als u kiest voor een laminaatvloer in de uitverkoop of kiest voor een restpartij, kunt u aanzienlijk besparen. Voor een flat van 50 m2 zouden de totale kosten van een laminaatvloer met een verkoopprijs van 12 euro per m2 bijvoorbeeld 600 euro bedragen.

Anderzijds zou een korting van 40% voor dezelfde hoeveelheid slechts 360,- euro kosten voor deze vloerbedekking.

Goedkoop laminaat zonder aan kwaliteit in te boeten

Laminaat restanten zijn meestal afgeprijsd omdat ze uit het assortiment zijn genomen en dus slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn. De kwaliteit van de resterende voorraad vertoont echter geen gebreken, het is dus geen B keuze.

Wie kiest voor een restpartij hoeft niet in te leveren op kwaliteit integendeel, de gereduceerde prijs maakt zelfs dure en doorgaans kwalitatief betere vloerbedekkingen betaalbaar.

Beperkte beschikbaarheid van restanten

Restanten zijn slechts beschikbaar in beperkte hoeveelheden en voor een beperkte tijd. Als u later meer van het laminaat wilt kopen, is dat meestal niet meer mogelijk.

Dit kan in bepaalde gevallen een nadeel zijn:

  • Als u aanvankelijk slechts een beperkt aantal kamers met de laminaatvloer wilt renoveren. Maar later meer kamers met dezelfde laminaatvloer wilt leggen, is dat niet meer mogelijk.
  • Indien een deel van het laminaat tijdens de levering is beschadigd, is het mogelijk dat de verkoper geen voldoende vervanging kan bieden.
  • Als een deel van het laminaat na enkele jaren beschadigd is en vervangen moet worden, kunt u geen vervanging meer krijgen. Sommige fabrikanten en woonwinkels bieden een beschikbaarheidsgarantie voor dergelijke zaken, maar niet voor de restanten.

Als u besluit een restant te kopen, zorg er dan voor dat u iets meer goedkoop laminaat koopt dan u nodig hebt, zodat u kunt reageren op schade e.d.

Samenvatting:

Goedkoop Laminaat kopen? In principe is het geen slecht idee om bij het zoeken naar goedkoop laminaat speciaal te letten op de uitverkoop, restpartijen en restanten.

U kunt geld besparen zonder aan kwaliteit in te boeten. U moet er echter rekening mee houden dat de beschikbaarheid vaak zeer beperkt is. Wanneer u restanten koopt, moet u er dus speciaal op letten dat u voldoende laminaat koopt voor het geval er tijdens de levering schade optreedt of u later een deel van het laminaat moet vervangen.

Tip: Onderschat de kosten van plinten niet! Ook hier kan het de moeite waard zijn om in de uitverkoop te zoeken of naar restpartijen en restvoorraden.

Tot slot: Veel plezier met uw nieuwe goedkope laminaat vloer!